Sittard-Geleen maakt stemlokalen beter toegankelijk voor mindervaliden

Print
Sittard-Geleen maakt stemlokalen beter toegankelijk voor mindervaliden

Stemlokalen moeten volgens een VN-verdrag ook toegankelijk zijn voor mindervaliden. Afbeelding: Rob Oostwegel

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De gemeente Sittard-Geleen heeft stemlokalen beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.

Dat is mede nodig vanwege de gewijzigde Kieswet.

Vorige verkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar waren 20 van de 47 stemlokalen in Sittard-Geleen niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarmee voldeed de gemeente wel aan de toen geldende regelgeving. Die schreef toen nog voor dat een kwart van de stembureaus bezocht moesten kunnen worden door mindervaliden.

Verplicht

In 2016 heeft Nederland een VN-verdrag ondertekend over de rechten van mensen met een beperking. Daardoor is het vanaf nu verplicht dat alle stemlokalen goed toegankelijk zijn. Het stadsbestuur dient de gemeenteraad te informeren over waar dat niet haalbaar is.

Problemen

Voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart heeft Sittard-Geleen een verbeterslag gemaakt. Van de 47 stembureaus zijn er nu nog vijf onvoldoende toegankelijk. In drie gevallen zorgt de route naar het stemlokaal voor problemen, door bijvoorbeeld grote hoogteverschillen in de openbare weg. Verder is er sprake van te weinig ruimte bij enkele ingangen voor mensen die hulpmiddelen zoals een rolstoel nodig hebben.

Niet goed toegankelijk blijven de stemlokalen Fanfarezaal Sint Jan (Leyenbroekerweg, Sittard), Xonar (Pepijnstraat, Sittard), Oos Kaar (Geldersestraat, Sittard), ’t Tuurhuis (Kerkstraat, Guttecoven) en Scouting Verkenners Kluis (Lijsterstraat, Geleen).

Maatregelen

De gemeente heeft in samenspraak met de adviesraad chronisch gehandicapten de toegankelijkheid bij andere stembureaus verbeterd door (tijdelijke) maatregelen te treffen of te zoeken naar alternatieve locaties. Daarmee is 89 procent van stemlokalen voor iedereen bereikbaar, tegenover 57 procent vorig jaar.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje