Zwangerschap en alcohol foute combinatie, weet iedereen… Niet dus, met schrijnende gevolgen

Print
Zwangerschap en alcohol foute combinatie, weet iedereen…  Niet dus, met schrijnende gevolgen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Maastricht -

Zwangerschap en alcohol. Een foute combinatie, dat weet toch iedereen? Nee dus. Bijna een op de tien zwangere vrouwen in Nederland drinkt wel eens. En vier op de tien drinkt alcohol in de maanden die voorafgaan aan de zwangerschap. De gevolgen zijn schrijnend, zo zegt Sylvia Roozen van de Universiteit Maastricht. Zij promoveert woensdag.

Zwangerschap en alcohol foute combinatie, weet iedereen…  Niet dus, met schrijnende gevolgen
Sylvia Roozen Foto: Loraine Bodews

Er worden meer baby’s geboren met een blijvende hersenbeschadiging als gevolg van alcoholgebruik door de moeder, dan met het syndroom van Down. Ongeveer drie op de duizend baby’s wereldwijd komt ter wereld met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), Down komt bij een op de duizend voor, zo zegt onderzoeker Sylvia Roozen. ,,Dit is schrijnend. Deze verstandelijke beperkingen bij kinderen zijn te voorkomen.”

Voorlichting

Roozen pleit onder meer voor meer voorlichting, preventie en onderzoek. ,,Onze kennis over diagnostiek, behandeling en begeleiding schiet tekort”, concludeert ze.

Haar onderzoek richt zich op de zogeheten Foetaal Alcohol Spectrum Disorder. FASD is in feite de parapluterm voor alle beschadigingen die ontstaan omdat de foetus blootgesteld wordt aan alcohol. Dit komt bij bijna 23 van de duizend baby’s voor, vertelt ze. ‘Defecten’ kunnen bijvoorbeeld groeistoornissen, leerproblemen of autistisch gedrag zijn. Bij de meest ernstige vorm, FAS, kunnen de kinderen zich niet zelfstandig ontwikkelen vanwege een hersenbeschadiging en zijn ze hun hele leven afhankelijk van intensieve zorg, aldus de onderzoeker.

Lees hier het hele interview met Sylvia Roozen: Geheelonthouding tijdens zwangerschap niet vanzelfsprekend

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee