‘ Aardwarmteprojecten in Grubbenvorst kunnen binnenkort hervat worden’

Print
‘ Aardwarmteprojecten in Grubbenvorst kunnen binnenkort hervat worden’

Californië hoopt dat het aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen (CLG) binnen afzienbare tijd weer op mag starten Afbeelding: Laurens Eggen

Grubbenvorst / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Glastuinbouwgebied Californië BV verwacht dat de twee stopgezette geothermieprojecten binnen afzienbare termijn weer hervat kunnen worden.

Volgens algemeen directeur Lodewijk Burghout van Californië zou het aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen (CLG) over ‘enkele weken tot maanden’ weer opgestart kunnen worden. Volgens hem blijkt uit analyses van specialisten dat het bestaande systeem bestand is tegen risico’s zoals aardbevingen. „Zorgvuldigheid is van groot belang, maar we zien weer licht aan het einde van de tunnel.”

Het project CLG werd afgelopen zomer na overleg met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het ministerie van Economische Zaken stilgelegd. Aanleiding waren aardbevingen in het gebied. SodM waarschuwde in 2017 dat Noord-Limburg een verhoogd risico op aardbevingen loopt als gevolg van de winning van aardwarmte in de buurt van actieve breuken in de diepe ondergrond.

Een ander aardwarmteproject in Californië, Californië Wijnen Geothermie (CWG), ligt sinds 10 mei 2018 stil. Probleem op deze locatie aan de Vinkenpeelweg is een verstopte put. Het lukte ondanks meerdere pogingen niet dit euvel te verhelpen.

Op basis van de bevindingen binnen CLG, verwacht Burghout dat CWG op termijn ook weer opgestart kan worden. SodM zegt in een reactie dat het nog wacht op een zogeheten seismische risico-analyse. Pas als die is bestudeerd, kan SodM een oordeel vellen over een eventuele hervatting.

Bij geothermie wordt warm water uit de grond gehaald. Daarmee verwarmen bedrijven hun kassen. Nadat het water is gebruikt, stroomt het weer terug de aarde in.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje