‘Kwetsbare vrouwen afraden om een baby te krijgen’

Print
‘Kwetsbare vrouwen afraden om een baby te krijgen’

Afbeelding: iStock

sittard -

Kwetsbare vrouwen in Zuid-Limburg die mogelijk niet goed voor een kind kunnen zorgen, krijgen gesprekken en adviezen om voorlopig niet zwanger te worden.

Na successen elders in Nederland wordt het project Nu Niet Zwanger ook in Zuid-Limburg gestart. Doel is om honderden ongeplande en ongewenste zwangerschappen te voorkomen in situaties waar de moeder en soms ook vader misschien tekortschieten als ouder.

Lees ook: Gezonder Limburg begint bij zwangerschap

Dat geldt vooral bij vrouwen die kampen met verslaving, psychiatrische klachten, een verstandelijke beperking, schulden en dakloosheid of die het slachtoffer zijn van een loverboy. Hulpverleners gaan met hen in gesprek over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Negatieve score

Zuid-Limburg scoort al jaren negatief met tienerzwangerschappen, te vroeg geborenen en kinderen met aangeboren afwijkingen. In Tilburg en later ook in Rotterdam en Nijmegen is gebleken dat ongeplande en ongewenste zwangerschappen bij kwetsbare vrouwen kunnen worden voorkomen met intensieve gesprekken en overtuigingskracht. Daar heeft zo’n 80 procent van de benaderde ouders de kinderwens vrijwillig uitgesteld door anticonceptie te gebruiken.

In Zuid-Limburg hebben GGD, alle gemeenten, provincie, kinderopvangcentra, verzekeraar CZ en verloskundigen de handen ineengeslagen om Nu Niet Zwanger in te voeren. Het is onderdeel van een breed programma om de gezondheid van de Zuid-Limburgse bevolking structureel te verbeteren. Vandaag is de aftrap in Kerkrade, waar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aanwezig is.

Anticonceptie

In deze regio is armoede voor vrouwen vaak een reden om geen anticonceptie te gebruiken. Daarvoor komt geld beschikbaar, zegt de GGD Zuid-Limburg. Ook is het project bedoeld om abortussen te voorkomen. Daarmee is veel leed te voorkomen, zoals uithuisplaatsingen of het niet afmaken van een opleiding.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen