GGD

Gemeente akkoord met omstreden uitbreiding geitenstal Belfeld

Print
Gemeente akkoord met omstreden uitbreiding geitenstal Belfeld

Geitenhouderij Smits in Belfeld (niet op de foto) mag uitbreiden. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo / Belfeld / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Blerick / Arcen -

Het gemeentebestuur van Venlo stemt in met de omstreden uitbreiding van de geitenstal in Belfeld. Aanvullend GGD-onderzoek heeft het college niet op andere gedachten gebracht.

Burgemeester en Wethouders zullen het definitief besluit waarschijnlijk volgende week dinsdag nemen en woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering toelichten. Geitenhouder Sander Smits wil nog niet reageren.

Volksgezondheid

De dorpsraad van Belfeld is tegen de uitbreiding met 1233 geiten. Politieke partijen stelden kritische vragen. Aanleiding zijn de vermeende negatieve effecten van de geitenhouderij op de volksgezondheid.

Eerder werd aangetoond dat buurtbewoners meer kans hebben op longontsteking. In afwachting van een landelijk onderzoek hebben zes provincies besloten een geitenstop in te voeren, waaronder Limburg. Dat onderzoek is naar verwachting in 2020 klaar.

Geitenstop

De geitenstop in Limburg telt niet voor de maatschap Smits, omdat het een lopende procedure is. Al in 2015 vroeg het bedrijf om uitbreiding. De ontwerp-vergunning lag medio 2017 ter inzage. Eén omwonende maakte bezwaar.

Het gemeentebestuur vroeg de gezondheidsdienst GGD in Venlo om aanvullend advies. Dat advies levert geen nieuwe inzicht op, zodat het college bij zijn opvatting blijft dat de uitbreiding niet in strijd is met de geldende regels en de vergunning verleend moet worden.

Tegen het besluit kan straks alleen die ene omwonende bezwaar maken.