Koningin Máxima levert Heerlen koninklijke graffiti ‘tag’ op

Print
Koningin Máxima levert Heerlen koninklijke graffiti ‘tag’ op

Máxima maakt het graffiti ‘tag’ bij Schunck. Afbeelding: Harry Heuts

Heerlen / Hoensbroek -

Heerlen heeft donderdagochtend koninklijk bezoek gekregen: Máxima was te gast bij Schunck om de grote tentoonstelling over de New Yorkse kunstenaar Basquiat te openen. Hiervoor maakte zij een graffiti ‘tag’. Basquiat brak internationaal door als artiest met zijn graffitiwerk.

De expositie ‘Basquiat – The Artist and His New York Scene’ is een enorme klus voor het relatief kleine museum dat Schunck herbergt. Het totale programmabudget is bijna een miljoen euro. Dat is ongekend veel, erkent Schunck-directeur Kor Bonnema. Maar daarmee heeft Schunck wel een topexpositie binnengehaald, meent de directeur. Zo leent museum Boijmans van Beuningen twee topstukken van Basquiat - Kings of Egypt II en III – uit aan Heerlen.

Het beschikbare budget gaat hoofdzakelijk in transport, verzekeringskosten en beveiliging zitten. Bonnema: „Je moet weten dat deze kunstwerken vele tientallen miljoenen euro’s vertegenwoordigen.” De verzekerde waarde van de kunstwerken is 150 miljoen euro.

Minnares

Een groot deel van de kunst die in Heerlen te zien is, komt van Alexis Adler, zij is eigenaar van een grote collectie vroeg werk van Basquiat en de voormalige minnares van de kunstenaar. De expositie vertelt het verhaal van het werk en leven van de jonge Basquiat en tijdgenoten uit zijn periode in New York tussen 1978 en 1982. Tijdens de tentoonstelling is vroeg werk te zien van Basquiat en zijn tijdsgenoten, waaronder poëtische graffititeksten en grote canvassen.

Koningin Máxima levert Heerlen koninklijke graffiti ‘tag’ op
De graffiti ‘tag’ van Máxima. Foto: De Limburger

Basquiat

Jean-Michel Basquiat werd geboren in New York en werd beroemd vanwege SAMO (‘the same old shit’, refererend aan marihuana die hij rookte). SAMO was ook een duo van Basquiat en Al Diaz, graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten. In enkele jaren ontwikkelde Basquiat zich van graffitiartiest naar internationaal erkend kunstenaar. Hij overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een drugsoverdosis.

Volgens Schunck-curatoren spiegelt de artistieke New Yorkse kunstenaar het postindustriële en streetwise karakter van Heerlen. De sluiting van de mijnen bezorgde de stad drugs-, prostitutie- en leegstandsproblemen in de jaren tachtig en negentig. Tegelijkertijd was deze achtergrond een voedingsbodem voor een levendige graffiti-, hiphop- en breakdance-scene, net als in het New York van de vroege jaren tachtig.

De expositie is voor het publiek open vanaf zaterdag 2 februari. Basquiat, The Artist and His New York Scene, de Europese première van het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten, te zien tot en met 2 juni in Schunck, Heerlen. Gedurende vier maanden worden tijdens de expositie 30.000 bezoekers verwacht.