voetbal

Burgemeester verdedigt optreden politie rond MVV-Roda JC

Roda JC-fans arriveren bij De Geusselt. © Ermindo Armino

Het politie-optreden rond de voetbalderby MVV tegen Roda JC was geheel conform de regels. Dat antwoordt de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake op vragen van de oppositiepartijen PvdA, PVM en PVV.

Door onze verslaggever

Bij het risicoduel in november hield de politie rond De Geusselt 17 mensen aan. Twee omdat ze (zwaar) vuurwerk bij zich hadden, drie omdat ze vuurwerk afstaken, twee personen verzetten zich tegen de politie, drie wegens belediging van een ambtenaar in functie, twee wegens baldadigheid, drie wegens openlijke geweldpleging en twee omdat ze hun gezicht bedekt hadden.

Opgedreven

De politieke partijen merken op dat MVV-supporters voor en na de wedstrijd werden opgedreven door de politie. ‘Dit terwijl ze zich niet in de buurt van de bezoekende fans bevonden of optrekkende bewegingen in de richting van de bezoekers maakten. Hierbij is er fors geweld gebruikt door de politie, met de nodige verwondingen bij supporters tot gevolg.’

Conform

Penn-te Strake verdedigt dit handelen. Ze noemt het optreden van de politie conform de beleidsuitgangspunten en tolerantiegrenzen die zijn vastgesteld in overeenstemming met landelijke richtlijnen. De politie heeft volgens haar geheel volgens deze richtlijnen gehandeld.

Geen uitnodiging

De drie politieke partijen is opgevallen dat een vertegenwoordiger van de supporters niet was uitgenodigd voor een vergadering van het Openbaar Ministerie met de politie, gemeente en Roda JC en MVV, terwijl dat wel gebruikelijk is. Penn-te Strake: „In dat overleg is informatie over specifieke veiligheidsmaatregelen gedeeld die niet met de supporters gedeeld kan en mag worden. De uitkomsten zijn, daar waar relevant, bij het volgende overleg gedeeld.”

Dat vlaggen werden geweigerd is een afwijking van de KNVB-reglementen, erkent de burgemeester. Maar dit was volgens haar nodig voor het handhaven van de openbare orde: „Anders kon het afsteken van binnengesmokkeld vuurwerk buiten het zicht van de camera’s plaatsvinden. Daarnaast werden de vlagstokken gebruikt als slagmateriaal.”

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger: