Helpen leefstijl- en beweegcoaches echt je gezondheid te verbeteren?

Print
Helpen leefstijl- en beweegcoaches echt je gezondheid te verbeteren?

Intensiever bewegen, gezond eten en op tijd je rust nemen zijn drie belangrijke pijlers van het leefstijlprogramma van healthyLIFE. Afbeelding: Ecsplore

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Spaubeek / Beek -

Roberto di Francesco, Lucien Urlings en Willy van Neer hadden een leefstijl waarin bewegen, gezond eten, rust en ontspanning niet in hun persoonlijke top 10 voorkwamen. Het werd dan ook de hoogste tijd het roer om te gooien, vonden ze. “Maar je weet hoe dat gaat: je gaat naar de sportschool, probeert je overtollige kilo’s kwijt te raken en stelt twee maanden later vast dat alle goeie voornemens en plannen in de prullenbak zijn beland. Je gaat gewoon weer op de oude voet verder.” Tot healthyLIFE in beeld kwam en de helpende hand bood.

Het healthyLIFE-project van stichting Ecsplore dat woensdag 23 januari zijn officiële kick-off beleefde, was voor Roberto een uitkomst: „Ik was flink zwaarder geworden, sportte niet meer en kon de verleiding van allerlei ongezonde lekkernijen nauwelijks weerstaan. Totdat ik de grootste moeite kreeg om zelf mijn schoenveters te strikken en ik bij de geringste inspanning stond te hijgen en te puffen. Dat was voor mij het sein om mijn gezondheid te verbeteren en me aan te melden bij healthyLIFE. In kleine stapjes heb ik daar mijn doelen leren bereiken: gewicht verliezen, gezonder eten, meer bewegen. Ik sport nu drie keer per week, voel me fitter en zit serieus beter in mijn vel. Het ging niet vanzelf, maar met de support van mijn coaches lukte het deze keer wel”.

Leefsstijl

HealthyLIFE is een programma voor volwassenen met obesitas (BMI 30 plus) of overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes 2. Het is een initiatief van Ecsplore uit Geleen en ontwikkeld in samenwerking met CZ, Institute Positive Health en Fontys Sporthogeschool. Met behulp van maatwerk en een gerichte aanpak waarin diverse disciplines samenwerken, proberen de deelnemers een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Onder de loep

Jorn van Harwegen den Breems van Ecsplore legt uit: “In januari 2017 en 2018 is een pilot gestart in Sittard-Geleen en Stein. Daarin zijn 425 volwassenen doorverwezen, een ongekend hoog aantal. Dat was nooit gelukt zonder de enthousiaste hulp van huisartsen en praktijkondersteuners. Zij zien in hun praktijken steeds meer mensen die omwille van hun gezondheid hun leefstijl willen veranderen en daar om allerlei redenen toch niet toe komen. Samen met een leefstijl- en beweegcoach nemen de deelnemers hun voedings- en beweegpatroon onder de loep, veranderen dat en dan blijkt dat relatief kleine veranderingen direct gezondheidswinst opleveren.”

Hulp

Willy beaamt wat Jorn vertelt: “Ik slikte jarenlang medicijnen, was te zwaar en voelde dat ik meer moest bewegen dan alleen wandelen en fietsen. Toen ik de folder van healthyLIFE in handen kreeg besloot ik meteen mee te doen. In mijn eentje afvallen, intensiever bewegen, krachtigere spieren ontwikkelen, gezonder eten? Nou nee, dat viel me zwaar, ik kreeg het echt niet voor elkaar. Met hulp van de beide coaches, mijn stok achter de deur, lukte dat wel. Ik beweeg nu zes dagen per week, eet gezonder en voel me prima. En, niet onbelangrijk, ik slik minder medicijnen dan voorheen.” “Nadat ik stopte met roken begon ik meer te eten, ongemerkt kwamen er zo geleidelijk de nodige kilo’s bij”, vult Lucien Urlings Willy aan. “Ik werd 30 kilo zwaarder, kreeg hoge bloeddruk en had een verhoogde bloedsuikerspiegel. Met hulp van het healthyLIFE-programma ben ik gaan bewegen en anders gaan eten met als bijkomend resultaat dat mijn bloedwaarden fors zijn verbeterd. Ik ben 16 kilo afgevallen, sport elke week en hoef inmiddels geen insuline meer te spuiten.”

Wetenschappelijk onderzocht

De effecten van het healthyLIFE-programma worden wetenschappelijk onderzocht, laat Jorn van Harwegen tenslotte weten. “De onderzoeksvraag is onder meer of leefstijl- en beweegcoaches toegevoegde waarde hebben bij het bereiken en vasthouden van een gezonde leefstijl. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ecsplore, Universiteit Maastricht en Fontys Sporthogeschool.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje