Zaate Hermenie ‘Dikke Neut’ in de bres voor arbeidsmigranten

Print
Zaate Hermenie ‘Dikke Neut’ in de bres voor arbeidsmigranten

Zaate Hermenie Dikke Neut neemt het op voor Poolse arbeidsmigranten. Afbeelding: CV De Papegaai

Koningsbosch -

Zaate Hermenie Dikke Neut uit Koningsbosch en Emil Szarkowicz hebben de handen ineen geslagen en samen een nummer uitgebracht om duidelijk te maken dat de integratie van arbeidsmigranten veel beter kan. Dit doen ze met het carnavalsliedje ‘P.I.W.O.’ (‘Poolse Integratie Wordt Onderschat’). Het liedje wordt zaterdag 2 februari ten gehore gebracht tijdens het Alternatieve LVK in Susteren.

Directe aanleiding voor het schrijven van dit nummer was de op handen zijnde aankoop van camping Böhmerwald in Koningsbosch door vakantiepark Hommelheide uit Susteren, in de volksmond ook ‘de Bagger’ genaamd. De bedoeling was dat alle arbeidsmigranten samengepakt op de camping in Koningsbosch gingen wonen.

Zaate Hermenie Dikke Neut: “Dat is helemaal verkeerd! Deze mensen zijn ook mensen en verdienen een kans om mee te doen in onze Limburgse gemeenschap. En dat gaat het snelste en beste via de Vasteloavend. Vroeger lagen we allemaal met een fles bier aan het zwemwater. Stront wie heeft je gescheten?”

De Zaate Hermenie heeft het nummer geschreven en heeft hierbij Szarkowicz gevraagd om het intro in het Pools in te zingen. Overigens is het intro een Poolse evergreen: ‘Szla dzieweczka’. Dit nummer is bij iedere Pool bekend, het wordt met name op feesten en partijen gezongen met elkaar. De keuze om dit liedje door Emil Szarkowicz in te laten zingen ligt dan voor de hand. Emil is geboren in Tarnow (Polen) en won eind vorig jaar de prestigieuze prijs ‘Pool van het jaar’ van Stichting Polonus, in de categorie Cultuur. Hij kan op deze manier meehelpen het thema uit te dragen.

Zaate Hermenie Dikke Neut neemt met het nummer deel aan het Alternatieve LVK in Susteren, in de zoektocht naar het slechtste carnavalsnummer. Het betekent echter niet dat dit een slecht nummer is, maar dat hoe met deze mensen, de arbeidsmigranten, wordt omgegaan vooral slecht is. Daarnaast is het een mooie kans om ‘die van Zöstere’ te laten horen hoe ‘die vanne Boesj’ erover denken.