ONDERSCHEIDING

Turken dragen dirigent Josef Suilen op handen

Print
Turken dragen dirigent Josef Suilen op handen

Josef Suilen. Afbeelding: Laurens Eggen

Dirigent Josef Suilen uit Venlo heeft in Istanbul een onderscheiding gekregen.

De 62-jarige Limburger kreeg een plaquette voor zijn verdiensten voor het Istanbul Staats Symfonie Orkest. Suilen werkte al vaker samen met het orkest uit Istanbul. Onlangs was hij ruim twee weken met de Turkse musici op tournee door China. Het orkest trad daar op in miljoenensteden als Sjanghai, Beijing, Chengdu en Yangou.

Suilen, die geboren en getogen is in Swalmen, is een veelgevraagd gastdirigent. Zo deed hij in verleden al eens projecten met de voorlopers van de philharmonie zuid: het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Ook stond hij voor grote orkesten in Servië, Bulgarije, Roemenië en Rusland.

Hij begon zijn carrière in de hafawereld, bij onder meer bij de harmonieën van Heel en Bleijerheide. Ook is hij een tijdje muzikaal directeur geweest bij de musical Les Miserables van Joop van den Ende.

Sinds 2010 werkt hij voornamelijk in het buitenland, zoals bij The Mumbai Chamber Orchestra in India, The Guangxi Symfony Orchestra in China, de Oekraïense Staatsopera in Odessa en het Istanbul Staats Symfonie Orkest.