Burgemeester Roermond halsstarrig over coffeeshops

Print
Burgemeester Roermond halsstarrig over coffeeshops

Verkeersoverlast is een van de problemen bij de coffeeshops. Afbeelding: John Peters.

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Hoewel nagenoeg de hele Roermondse politiek aandringt op tempo in het coffeeshopdossier, weigert burgemeester Rianne Donders daarin mee te gaan.

Dat bleek donderdag bij de bespreking van het onderzoek naar straathandel in de commissie ruimte. Diverse partijen, waaronder coalitiepartner GroenLinks drongen erop aan dat dit jaar de knoop wordt doorgehakt over verplaatsing van de twee coffeeshops uit de binnenstad. Zelfs het CDA liet weten in elk geval geen uitstel meer te dulden van de huidige planning van allerhande onderzoeken, waarbij het finale besluit waarschijnlijk sowieso pas in 2020 valt. Donders’ opmerking „we doen ons best” was niet afdoende voor het CDA. Ondanks de repliek van de partij „de planning staat en we gaan het gewoon doen”, weigerde de burgemeester dat toe te zeggen. Volgens haar is de druk op het ambtelijk apparaat zó groot, dat ze die belofte niet kan doen. Op het verzoek van de LVR in beeld te brengen wat er dan nodig is extra aan menskracht en hoeveel dat kost, weigerde Donders in te gaan.

Juist als gevolg van alle onderzoeken die de burgemeester wil om een weloverwogen besluit te kunnen nemen, neemt de druk op de ambtelijke organisatie toe. Zo wilde de VVD weten wat het college gaat doen met de aanbevelingen in het onderzoeksrapport: aanpak van de verkeersproblemen bij de coffeeshops en de problematiek rond hangjeugd bij sportparken. Voor dat laatste probleem moet er in maart al een plan van aanpak liggen.

Diverse partijen wezen ook op het probleem van handhaving. Invoering van het zogeheten I-criterium, waarbij alleen Nederlanders in de coffeeshops mogen, heeft alleen zin als er gecontroleerd wordt. Ook naar de invoering van het I-criterium loopt een onderzoek. Maar heeft de politie wel genoeg mankracht om daarop te controleren, vroegen sommige fracties zich af. Donders wil in dat geval extra politiecapaciteit vragen, maar of die er komt is nog maar de vraag.

Over één ding was iedereen het eens. De overlast voor de omwonenden van de coffeeshops Sky en Skunk is onaanvaardbaar. Alleen gaapt er een groot gat tussen de overlast zoals de omwonenden die ervaren en de ‘objectieve feiten’ in het straathandelrapport. Volgens de burgmeester heeft dat te maken met een steeds lagere tolerantiegrens als gevolg van ergernis. En met verwachtingen die de raad wekt. „Ik heb nooit gezegd dat ik snel een oplossing heb.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen