Nieuwe filewaarschuwing A2 Weert-Eindhoven heeft amper effect

Print
Nieuwe filewaarschuwing A2 Weert-Eindhoven heeft amper effect

De files tussen Weert en Eindhoven worden langer. Afbeelding: Laurens Eggen

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Nederweert / Ospel / Leveroy / Nederweert Eind / Ospeldijk -

De nieuwe filedetectie die de doorstroming op de A2 tussen Weert en Eindhoven moet verbeteren, heeft amper effect. Een plan om de verlichting aan te passen, lijkt voortijdig te sneuvelen.

Dat blijkt uit het antwoord van minister Cora van Nieuwenhuizen op VVD-Kamervragen naar aanleiding van een publicatie in De Limburger. Volgens de minister wordt momenteel bekeken of de filedetectie aangepast kan worden, zodat die wél effect heeft op het aantal files op dit deel van de A2.

Geld verdienen

De Limburger meldde vorige maand dat de aangekondigde ‘snelle’ maatregelen op de A2 op zich laten wachten. Alleen de uitbreiding van de parkeerplaats bij station Maarheeze is afgerond. Ook is een app ontwikkeld waarmee mensen geld kunnen verdienen als ze de file mijden.

Aanpassing van de verlichting was ook een van de ‘snelle’ maatregelen die in 2017 werden aangekondigd. De overgang tussen het verlichte knooppunt Leenderheide en de onverlichte snelweg richting Limburg zou tot opstoppingen leiden, was de aanname. Volgens Van Nieuwenhuizen blijkt nu uit onderzoek dat aanpassing van die overgang geen effect heeft.

Prioriteitenlijst

Verbreden van de A2 is ook volgens eerdere onderzoeken van Rijkswaterstaat eigenlijk de enige oplossing voor het groeiend aantal files op de weg. Van Nieuwenhuizen vindt het fileprobleem echter niet groot genoeg voor een plek op de prioriteitenlijst. Overal neemt de drukte toe. „In de afweging ten opzichte van andere knelpunten in Nederland is er daarom niets gewijzigd in de positie van de A2 Weert-Eindhoven,” schrijft ze. In de eerste helft van dit jaar wordt de uitkomst verwacht van een onderzoek naar toeritdosering.