SCHILDERIJ

Topstuk Joachim Wtewael op Tefaf

Print
Topstuk Joachim Wtewael op Tefaf

De bruiloft van Cupido en Psyche. Afbeelding: Collectie Centraal Museum

Maastricht -

Het Centraal Museum in Utrecht heeft ‘De bruiloft van Cupido en Psyche’, een topstuk van schilder Joachim Wtewael, gekocht. Het schilderij zal te zien zijn op de komende Tefaf in Maastricht

Het museum heeft 4,4 miljoen euro neergeteld voor het schilderij. De bruiloft van Cupido en Psyche, een klein mythologisch werk van 15,5 bij 20,5 centimeter, is geschilderd op koper en dateert van circa 1601/1603. Het werk stond al sinds 1933 op de verlanglijst van het museum.

De Utrechtse schilder Joachim Wtewael (1566-1638) is beroemd om zijn kleine werken op koper en dan vooral de erotische voorstellingen. Zeven familieportretten op groot formaat bevinden zich al langer in de collectie van het Utrechtse museum.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds en Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW en diverse particulieren. Het schilderij is vanaf april te zien in het Centraal Museum. Eerder wordt het getoond op de Tefaf-beurs in Maastricht, in de stand van de Vereniging Rembrandt.