Zes debutanten in LVK-finale 2019

Print
Zes debutanten in LVK-finale 2019

Afbeelding: Stefan Koopmans

Maastricht / Itteren -

De finalisten voor de 43ste finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer zijn bekend. Daaronder maar liefst zes debutanten: Marvin Rosier uit Maastricht, Roy Selder uit Roermond, Sjtóm Toeval uit Sittard, Goedzat uit Veulen, Heite Soep uit Horst en ’t Graotekoeër uit Neer.

Opvallend is dat er niet één liedje uit Venlo of Reuver bijzit. Daarnaast ontbreken grote namen als de Toddezèk, Duo X-Elle, La Bamba, Ronald en Carien, Marleen Rutten, Christel en Quinn en Kartoesj.

Lees ook: Te veel kaarten verkocht voor LVK-finale

Uit Noord-Limburg komen zes liedjes, uit Midden-Limburg vier uit Zuid-Limburg tien (twee Parkstad, vijf uit Maastricht en Heuvelland en drie uit de Westelijke Mijnstreek).

De finale van het LVK is op vrijdag 15 februari in het MECC in Maastricht. Vorig jaar wonnen Spik en Span het LVK in Kessel.

De twintig finalisten op een rijtje:

1. De Breurkes, Panningen - Wat kin ut sjille?

De broers Ludgard en René Scheres uit Panningen staan voor de vijfde keer in de finale. Deze keer met het door Mark van Mullekom en Robert Janssen geschreven ‘Wat kin ut sjille?!’ „Het liedje gaat erover dat ook al heb je wat pijn- tjes op het einde van de avond - zere keel, pijn- lijke rug - joeks en gezelligheid het beste medicijn zijn”, zegt René. „En dat flink up-tempo gezongen.”

2. Katja Henz, Maastricht - Kóm mèt miech mèt

Voor de zesde keer op rij staat Katja Henz in de LVK-finale die deze keer in het MECC plaatsvindt. „Bijzonder dat ik nu te voet naar de finale kan, want het MECC ligt zowat in m’n voortuin.” Natuurlijk hoopt ze stiekem dat met ‘Kom mèt miech mèt’, geschreven door Patrick Jaspers en Bart Storcken, de Bertha Paulissen-beker in Maastricht achterblijft. „Maar ik wil die avond vooral gaan genieten.”

3. Bjorn van Berkel, Grubbenvorst - Umdet ut vastenaovend is

,,De spanning vooraf was intens. Gelukkig kreeg ik snel te horen dat ik naar de finale mag. Een geweldige ontlading voor mezelf en allen die meegedaan hebben aan het clipje. Het grote doel is bereikt: optreden op het mooiste podium van Limburg. Met een liedje dat dicht bij mezelf ligt en precies bij mijn stijl past. Gevoelig, nostalgisch maar ook feestelijk en optimistisch.”

4. Marvin Rosier, Maastricht - ’t Sjoenste wat d’r is!!!

Eerst was Marvin Rosier niet van plan om mee te doen: geen goed LVK-liedje had hij. Maar toen hij bij toeval tekstschrijver Eric Reck tegenkwam op een Maastrichts terras, kwam alles in een stroomversnelling. „Net voor sluitingstijd konden we ons liedje nog aanmelden.” Toen zaterdag ook nog de finale werd bereikt, was dat voor Marvin en Eric echt ‘’t Sjoenste wat d’r is’.”

5. Nick & Patrick, Maastricht - Maak de V

Een thuiswedstrijd wordt de finale van het LVK voor Nick en Patrick, Ze wonen bijna naast het Mecc. „De bus kan thuis blijven”, zegt Patrick. Dat ze de finale haalden, was al een droom, die uitkwam. Maar ronduit „fantastisch” vinden beiden het dat het V-teken uit hun liedje massaal overgenomen is door carnavalsvierders om hun liefde voor de vastelaovend aan te geven.

6. Herriemenie Miserabel, Heerlen - Jabadabai!

Superblij zijn de muzikanten van Herremenie Miserabel uit Heerlen. „Met onze blaasmuziek zijn we een beetje een vreemde eend in de bijt op het LVK, dus super dat we in de finale staan”, zegt Louis Bonné. ,,Dat biedt ons een prachtig podium om de blaasmuziek onder de aandacht van de jeugd te brengen, en om het straatfeest, dat carnaval eigenlijk is, volop te promoten.”

7. Spik en Span, Susteren - Weer tèlle aaf

Niek Dirkx en Jo Huijnen vormen elf jaar Spik en Span en staan voor de tiende keer op rij in de finale die ze in 2015, 2016 en 2018 wonnen. „Die tien keer voelt toch als een soort mijlpaaltje”, zegt Niek, die hoopt dat ook ‘Weer tèlle aaf’ weer hoge ogen gooit. Hij is blij met de vele nieuwe gezichten in de finale. „Dat had het LVK nodig. Daarom hopen we ook vooral dat we níét winnen.”

8. Heite Soep, Horst - Maak ’t laat

Geniet van vandaag, van het nu. Zeker als het vastelaovend is, daar moet je altijd uithalen wat erin zit. De mannen van Heite Soep doen in hun debuut op het LVK een zingende oproep om het vooral lekker laat te maken, net als zij zelf altijd doen. „Wij blijven altijd overal hangen. Vastelaovend is het mooiste wat er is, daar wil je álles van mee­maken” aldus Sven van Berlo.

9. De Kloomp, Meerssen - Alles mot sjuuve

De hele week al gierden de zenuwen door de keel, vertelt Luc Volders namens De Kloomp. „We werden in veel voorspellingen genoemd, maar je weet het nooit.” De tekst die zegt dat voor carnaval alles moet schuiven, dus geen vergaderingen, geen bruiloften en zelfs geen geboortes, bezorgt de groep uit Meerssen in ieder geval de vierde finaleplek op rij. „Niet te geloven!”

10. Jesse & Jesse, Sittard - Laot ós mer sjuve

Uitgerekend op de dag van de bekendmaking zit Paul-Jean Jessen in zijn uppie in München. Speciaal voor het skiën in Garmisch (dat werd afgelast) naar Zuid-Duitsland afgereisd, terwijl neef Tristan Jessen in Sittard de vlag kan uithangen vanwege hun finaleplek. Het nieuws komt binnen met een honderd appjes op een ontplofte telefoon en tig videogesprekken. „Ik drink er nog eens rustig een biertje op!”

11. Roy Selder, Roermond - Vastelaovend Onversjlaonbaar

Roy Selder, de man die zichzelf omschrijft als nuchter, is toch zaterdagmiddag niet bepaald zonder stress. Zo’n eerste LVK-deelname brengt zelfs in het grootste ijskonijn de stress naar boven. Dus zit Roy te midden van familie en vrienden een flink partijtje onrustig te wezen. Tot ineens iedereen begint te schreeuwen. „Ik dacht dat ze me voor de gek hielden. Maar het is echt waar! Ik ben heel trots.”

12. Goedzat, Veulen - HutjeMutje

Een liedje dat je pakt. Niet te popperig, niet te traditioneel. Eentje waarvan mensen blij worden. Zo omschrijft David Janssen het vierde carnavalsnummer van hem en zijn kompaan Coen Classens, dat hen nu in de finale van het LVK brengt. „We zijn zo blij, en trots op ons dorp, dat volledig achter ons staat. De steun die we van alle kanten voelen, is echt kicken. Een droom die uitkomt.”

13. Andy en Roy, Valkenburg - Plek de wiezers vas

Ze staan al bijna met hun jas aan, klaar voor vertrek naar een optreden, als het finalenieuws doordringt. „In de meeste voorspellingen kwam onze naam voorbij, maar het was toch zenuwpezen”, vertelt Andy Croonenberg. „Volgens veel mensen is dit ons beste lied tot nu toe.” De boodschap: zet met vastelaovend de klok maar stil, des te langer kun je van het feestje genieten!

14. Sjtòm Toeval, Sittard - 1, 2, 3 Vastelaovend

Thierry Dirkx en Maxime Tummers staan als Sjtòm Toeval voor het eerst in de finale met ‘1, 2, 3 Vastelaovend’, een modern, swingend Caribisch-achtig liedje dat door Thei Wessels is geschreven en in augustus ook al gekozen werd tot de winnende schlager van de Marotte in Sittard. Het liedje gaat erover dat de echte vastelaovesgek maar drie tellen nodig heeft om in de vastelaoves-stemming te komen.

15. Hoondervel, Haelen - Groete oet de fieësttent

Hoondervel uit Haelen staat voor de vijfde keer in de LVK-finale en voor de derde keer is de tekst van Bas Keltjens en de muziek van Bart Storcken. Groete oet de fieësttent drukt uit zoals de zeven mannen in de vastelaovend staan. „Al brandt het huis af, wij blijven vieren”, zegt Harry Tromp namens de groep. „We verdwijnen drie dagen van de radar en hopen dat anderen dat ook doen.”

16. Bjorn en Mieke, Venray - Nog efkes

Bjorn Poels en Mieke Janssen staan voor de vijfde keer in de finale, waarin ze de afgelopen twee jaar tweede werden achter De Geliënde en Spik en Span. Nu doen ze een gooi naar de titel met ‘Nog efkes’, dat al bijna 150.000 keer bekeken en beluisterd is op YouTube. „Echt bizar”, zegt Bjorn. „Maar dat is wel waar je het allemaal voor doet: dat je liedje beluisterd en meegezongen wordt.”

17. De Geliënde, Hulsberg - Same viere

Maurice Pluijmaekers en Roger Vliegen staan als De Geliënde uit Hulsberg voor de zeventiende keer in de LVK-finale. In 2017 wonnen ze met ‘Code road-gael-greun’. Na een LVK-sabbatical van een jaar kiezen ze met ‘Same viere!’ voor een afwijkende schlager die in de kern ska is, afgewisseld met reggae. De muziek is opnieuw van de hand van het derde, oud-Geliënde-lid Jos Gijzen.

18. Don Kiesjot, Guttecoven - Laot zeen datste Limburger bès

Don Kiesjot uit Guttecoven staat voor de derde keer op rij in de finale van het LVK. Voor muziek- en tekstschrijver Guus Steinen is Laot zeen datste Limburger bès zelfs al het 25ste liedje waarmee hij de eindstrijd haalt. Een feit waar hij enorm verguld mee is. „Deze keer heb ik besloten met de tijd mee te gaan en voor een liedje te kiezen in een moderner, Keuls, jasje.”

19. Pruuf Mar, Venray - Zoeëmar dat moment

Tamara en Stef Koonings uit Ysselsteyn staan voor de tweede keer in de finale van het LVK. Nu met het zelfgeschreven up-tempo-nummer ‘Zoeëmar dat moment’. „Dit lied gaat erover dat het de momenten zijn die de vastelao-vend maken”, zegt Tamara, die drie jaar ouder is dan haar broer Stef. „Of je nou als prins wordt uitgeroepen of als ukkie bij hem in de nek mag zitten.”

20. ’t Graotekoeër, Neer - Get sjluukskes langer

’t Graotekoeër uit Neer, 26 graatmagere mannen (niet dus), is doorgedrongen met Get sjluukskes langer. Geschreven door Bas Keltjens die ook met Bjorn en Mieke en Hoondervel door is naar de finale. Dit is zijn dertiende finaleliedje in acht jaar tijd, maar het eerste voor het - ooit door hem zelf opgerichte - zeemanskoor dat wil dat de vastelaovend een paar slokjes langer duurt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →