Rechter: handhaving Leudal bij mestvergistingsbedrijf deels terecht

Print
Rechter: handhaving Leudal bij mestvergistingsbedrijf deels terecht

Omwonenden zeggen geuroverlast te hebben van het mestvergistingsbedrijf Afbeelding: Archief De Limburger/Jeroen Kuit

Heythuysen / Roermond -

Mestvergistingsbedrijf Holmel in Heythuysen mag voorlopig een droogtunnel en een opslag voor mestbriketten niet gebruiken. Dat oordeelt de voorzieningenrechter in Roermond.

Vanwege te veel geuroverlast had de gemeenteraad van Leudal eind 2017 besloten dat het mestvergistingsbedrijf moest stoppen met het verder indrogen van mest en de verwerking ervan tot briketten. Daarvoor had het bedrijf een droogtunnel en opslag ingericht maar daar was geen vergunning voor verleend. Reden voor het college van B en W, na een verzoek van omwonenden, om te gaan handhaven.

Zeefbandpers

Holmel stapte naar de rechter omdat ze het niet eens was met de handhaving. De voorzieningenrechter oordeelt nu dat de droogtunnel in afwachting van verdere juridische procedures niet gebruikt mag worden en de opslag die is gebouwd niet gebruikt mag worden voor briketten. Een zeefbandpers, bedoeld om de mest te scheiden in een dikke en een dunne fractie, mag wel in gebruik blijven, omdat de gemeente een melding daarover in het verleden heeft geaccepteerd.