Maas en het eiland van Ubachsberg

De windmolen van Vrouwenheide. © Bas Quaedvlieg

Wiel Schins verzorgt op maandag 11 februari bij het Natuurhistorisch Genootschap een geologische lezing over de Maas en het eiland van Ubachsberg. Deze start om 20.00 uur in café Wilhelmina aan de Akerstraat 166 te Kerkrade. Toegang is vrij.

Wil Wagenvoort

Vanaf de tijd dat Zuid-Limburg een vlak gebied was, ongeveer 12 miljoen jaar geleden, heeft de Maas vrij spel gekregen. Zij vormde uiteindelijk in geheel Limburg het landschap zoals we dat nu kennen. Bij de beschrijving van de historie daarvan moet een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende stadia, beginnend met de Oermaas, via de Oostmaas naar de Westmaas. Het stukje land dat wordt aangeduid als Eiland van Ubachsberg heeft daarbij een bijzondere rol gespeeld. Waar nu de windmolen van Vrouwenheide het beeld bepaalt, is de oorspronkelijke geologische opbouw bewaard gebleven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal