Export naar Azië

Houtgestookte droger produceert jaarlijks 2000 vrachtwagens korrels uit champignoncompost

© iStockphoto

Ysselsteyn heeft een wereldprimeur, zo verkondigen althans de initiatiefnemers.

Will Gerritsen

Het bedrijf Organic Nutrition Group is met de bouw gestart van een duurzame energiecentrale die warmte produceert voor een nieuwe grote drooginstallatie van champignoncompost. Daarnaast levert de installatie restwarmte en elektriciteit aan een van de grootste champignonkwekerijen ter wereld, het naastgelegen Sikes Champignons, een van de compostleveranciers. Het bouwplan voorziet verder in een verwerkingsinstallatie voor paddenstoelen die op de zelf-opgewekte stroom gaat draaien. Met de investering is een kleine 30 miljoen euro gemoeid. Er kunnen elf medewerkers aan de slag.

Wereldprimeur

De wereldprimeur heeft volgens Paul Verhoeven van Organic Nutrition Group betrekking op de waardevermeerdering die dit bedrijf aan natte champignoncompost gaat geven. Verhoeven: „We willen de gedroogde compostkorrels exporteren naar agrarische coöperaties in Azië. Daar bestaat in de landbouw een schaarste aan organische meststoffen, een gebrek dat je niet met kunstmest kunt compenseren.” Volgens hem neemt wereldwijd de vraag toe naar organische mestproducten.

Het bedrijf heeft inmiddels contact gelegd met afnemers in Japan, Maleisië en Zuid-Korea. Op zijn site benadrukt Organic Nutrition Group dat de korrels de teelt van onder meer rijst en thee verbeteren. In Nederland wordt ‘champost’ ofwel afgewerkte champignoncompost gebruikt voor de tuin alsmede in de land- en tuinbouw. Jaarlijks zal de installatie in Ysselsteyn 50.000 ton gedroogde compostkorrels – circa tweeduizend vrachtwagens - produceren uit zo’n 120.000 ton natte champost van kwekers in de buurt. „Dan heb je het over 15 procent van de Nederlandse markt.”

Kringlooplandbouw

De energiecentrale wordt gestookt op biomassa en snoeihout, afkomstig uit bosbouw en plantsoenen, van een Duitse leverancier. „Hiermee maak je de champignonindustrie circulair”, stelt Verhoeven. De kwekerij is zo volgens eigen zeggen fors minder afhankelijk van fossiele brandstoffen dan nu. Op deze manier wil het bedrijf voorzien in de visie van landbouwminister Carola Schouten, die over elf jaar in Nederland de omslag naar kringlooplandbouw gemaakt wil hebben.

Organic Nutrition Group heeft nog meer ambities. Het bedrijf is met de gemeente Leudal in gesprek over de mogelijkheden voor een vestiging op het bedrijventerrein Zevenellen in Haelen. Daar worden gewassen en reststromen van land- en tuinbouw en voedingsindustrie tot nieuwe producten verwerkt. Het bedrijf heeft ook voor deze locatie plannen voor de verwerking van 120.000 ton natte champost van telers uit de buurt.

INFO

Cijfers

30

miljoen euro kost de installatie

2000 vrachtwagens vol aan gedroogde compostkorrels gaat Ysselsteyn straks leveren

Dan heb je het over

15

procent van de Nederlandse markt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal