Mijnbouw

Zorgen om bedreiging Einstein Telescope

Print
Zorgen om bedreiging Einstein Telescope

Mijnbouwactiviteiten in België vormen een potentiële bedreiging voor de Einstein Telescoop in het Heuvelland. Afbeelding: Nikhef

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis -

De opening van een nieuwe zinkmijn aan de Belgische kant van het Geuldal staat na een jaar radiostilte opnieuw op de agenda. Het plan is een serieuze bedreiging voor de prestigieuze Einstein Telescope.

De Waalse firma Walzinc wil een nieuwe vergunning aanvragen die proefboringen mogelijk maakt naar zink, lood en andere kostbare ertsen in de ondergrond van het Belgische Geuldal. Uit die boringen moet blijken of het lucratief is om op den duur een nieuwe ondergrondse mijn te openen in het gebied. Gedeputeerde Joost van den Akker (Economie) zei vrijdag in Provinciale Staten dat binnenkort de Waalse mijnwet geactualiseerd zal worden, waarna de vergunning aangevraagd kan worden.

Lange baan

De boringen hebben vermoedelijk effect op zwaartekrachtmetingen van de gevoelige Einstein Telescope die, als het aan de Nederlandse overheid ligt, naar het Heuvelland moet komen. Verwacht wordt dan ook dat de twee projecten niet samengaan. Tot grote opluchting van de vele tegenstanders, waaronder de provincie Limburg, werd begin vorig jaar een vergunning voor Walzinc geweigerd omdat er procedurefouten waren gemaakt. Daarmee leek het mijnbouwplan op de lange baan geschoven te worden. Maar achter de schermen is nu een nieuwe aanvraag in voorbereiding.

Kanshebber

In 2022 wordt een definitieve locatie voor de Einstein Telescope gekozen. Als Walzinc een vergunning krijgt, wordt de kans dat de keuze op het Heuvelland valt een stuk kleiner, waarschuwde CDA-fractieleider Mariska Werrij vrijdag. Naast het Heuvelland is ook Sardinië een serieuze kanshebber. „De provincie moet actief lobbyen en actie ondernemen tegen deze vergunning. Wij moeten zorgen voor uitstekende condities voor de Einstein Telescope. Niks mag dit project in de weg staan. Dat zou een enorm gemiste kans zijn voor de wetenschap en werkgelegenheid.”

Superalert

De komst van de Einstein Telescope levert naar schatting duizend banen op. Er is een investering van ongeveer een miljard euro mee gemoeid. Van den Akker zei dat het provinciebestuur „superalert” is op de ontwikkelingen aan de andere kant van de grens. Hij gaat hierover in gesprek met onder meer de Waalse overheid.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen