Voor werkgevers is de maat vol: ‘Pak fileprobleem op A2 en A67 aan’

Print
Voor werkgevers is de maat vol: ‘Pak fileprobleem op A2 en A67 aan’

Afbeelding: Laurens Eggen

maastricht -

Den Haag moet voorrang geven aan oplossingen voor de fileproblemen op de A2 en A67 vanuit Limburg richting Eindhoven. Dat stelt werk­geversorganisatie LWV.

Voor LWV-directeur Huub Narinx is de maat vol. Volgens hem worden de opstoppingen op A67 en A2 te zeer als lokaal probleem gezien. „Maar het is een nationaal probleem. De haven in Rotterdam heeft er ook last van als het verkeer hier vast staat.”

Narinx reageert op een brief van Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. Zij erkent in antwoord op Kamervragen dat de problemen op de A2 tussen Weert en Eindhoven toenemen. De ellende is echter niet groot genoeg om de weg op de prioriteitenlijst te plaatsen. De toename is immers vergelijkbaar met die op andere wegen waar de problemen nu al veel groter zijn, zo stelt de minister.

In 2017 bleek uit onderzoek dat alleen een wegverbreding de problemen op de A2 oplost. Wegens geldgebrek koos het ministerie echter voor kleinschalige maatregelen als toeritdosering, filedetectie en extra parkeerplaatsen bij station Maarheeze. Ook kunnen mensen die de file mijden, via een app geld verdienen.

Van Nieuwenhuizen erkent dat de filedetectie amper effect heeft. Het plan voor andere verlichting zal volgens onderzoeken ook niet baten. Eerder werd al een plan voor het aanpassen van verkeersborden geschrapt. Het ministerie onderzoekt nu of de filedetectie nog verbeterd kan worden.

Gedeputeerde Hubert Mackus vindt dat de minister moet inzien dat het verkeer op de A2 geen alternatief heeft. Treinen zitten vol en sluiproutes zijn afgesloten. Volgens Mackus moet Limburg wel reëel zijn en erkennen dat problemen elders groter zijn. Voor de A67 is om die reden wel een gedeeltelijke verbreding gepland.

Regionaal belangenbehartiger Ed van de Meerendonk van transportorganisatie TLN zegt ook graag een bredere A2 te zien, maar erkent tevens dat andere wegen meer prioriteit hebben.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →