Alarm om gebruik verslavende pijnstillers

Print
Alarm om gebruik verslavende pijnstillers

Afbeelding: iStock

Het kabinet grijpt in om het alarmerende gebruik van verslavende pijnstillers, zoals het beruchte oxycodon, in te tomen.

Herhaalrecepten mogen niet langer doodnormaal zijn, gebruikers moeten een afbouwschema krijgen en alternatieve pijnbestrijding dient meer in beeld te komen.

Alleen al het aantal gebruikers van oxycodon, een opiaat vergelijkbaar met morfine, is in tien jaar vervijfvoudigd tot 485.000 patiënten. In totaal namen 730.000 mensen sterke en potentieel verslavende pijnstillers in 2018, blijkt uit nieuwe cijfers. Als het populaire ‘mildere’ middel tramadol wordt meegeteld, gaat het om 1,3 miljoen gebruikers.

„Er zijn zorgen voor de toekomst als we niet alert zijn en een verdere stijging van het problematisch gebruik van zware pijnstillers niet wordt afgeremd”, constateert minister Bruins (Medische Zorg).

Amerikaanse taferelen

Hij komt in actie zodat geen Amerikaanse taferelen ontstaan. Daar is sprake van een opiaten-epidemie met 2,5 miljoen verslaafden. Zo moet er in ons land meer kennis en bewustzijn komen bij patiënt en voorschrijver over de (bij)werkingen en risico’s van opiaten. De verwachting is dat minder verslavende alternatieven dan terrein winnen.

Verder laat onderzoek zien dat huisartsen steeds vaker herhaalrecepten voor sterk werkende pijnstillers voorschrijven; mensen kunnen hun bestelling zelfs vaak telefonisch inspreken. Daar moet een einde aan komen. Opiaten mogen sowieso niet langer eerste keus zijn bij het voorschrijven, dat volgens een vast stappenplan dient te verlopen.

Rugklachten

Patiënten krijgen een middel als oxycodon nu lang niet altijd alleen voor pijnbestrijding bij kanker of na operaties, waar de middelen voor zijn bedoeld, maar ook bij bijvoorbeeld heftige rugklachten. Dat moet veranderen. Daarnaast mogen ­ziekenhuizen niet langer onnodig veel middelen meegeven naar huis.

Albert Dahan, hoogleraar Anesthesiologie in Leiden en expert op het gebied van pijnbestrijding, is blij met de maatregelen van Bruins. „Het is onbegrijpelijk dat nu zo makkelijk aan grote groepen mensen veel te sterke opiaten worden verstrekt”, oordeelt hij. Volgens Dahan belanden ook in Nederland honderden patiënten per jaar op de intensive care met ademhalingsproblemen na een overdosis of omdat ze het middel hebben gecombineerd met alcohol of slaapmiddelen. „Maar ik ben niet bang voor Amerikaanse toestanden als we nu actie ondernemen.”