Was dit het dan? De winter?

Print
Was dit het dan? De winter?

Afbeelding: Le Giesen

Oke, het is wit geweest. Er was een aangepaste dienstregeling en er waren glijpartijen op stoepjes en op de provinciale wegen. Maar echt langdurig winterweer? Waarbij de schaatsen uit het vet konden? Dat hebben we nog niet gehad. Gaat het er nog komen?

Of we nog winters weer krijgen in Nederland kan Weerplaza natuurlijk niet met 100 procent zekerheid zeggen. ,,Maar er is wel informatie beschikbaar om aan te geven welk scenario de beste papieren heeft. En als we die informatie bekijken dan komen we tot de conclusie dat een nieuwe winterse periode niet erg waarschijnlijk is deze maand.”

Beetje bij beetje

Volgens Weerplaza laten zowel de 15-daagse verwachting van het Amerikaanse als die van het Europese model een overgang zien naar minder koud weer. ,,Na aanstaande maandag begint de temperatuur beetje bij beetje op te lopen. De kans op nachtvorst wordt klein en de maximale temperaturen lijken tussen 7 en 10 graden uit te komen.”

Ook de 30-daagse verwachting (die vooral sterk is in het aangeven van de trend) laat geen winterinval zien. De rest van de maand zullen de temperaturen (gemiddeld genomen) min of meer normaal tot iets boven normaal zijn. Bovendien wordt de kans op winterweer ook voor andere delen van Europa kleiner en kleiner naarmate de maand vordert. Kou zit, volgens dit model, dus ook niet in de buurt van ons land.

Bye Bye Winter

Alles samennemend komen de meteorologen tot de conclusie dat de winter ons de komende dagen gaat verlaten. Een enkele keer nachtvorst en lokale gladheid blijft mogelijk, maar veel meer dan dat lijkt voorlopig niet ons land te bereiken.

Bijzonder zacht weer, in februari kan het 15 tot ruim 19 graden worden, is overigens ook nog niet in de weerkaarten te herkennen. We blijven op de meeste dagen in de buurt van of iets boven de normale temperaturen voor februari.

Verrassing

,,Nu maar afwachten of de modellen gelijk hebben, en of maart misschien nog een verrassing in petto heeft. Immers, vorig jaar waren we in de eerste week van maart nog aan het schaatsen op natuurijs”, besluit Severin.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen