Van der Poel pakt eindelijk tweede wereldtitel

Print
Van der Poel pakt eindelijk tweede wereldtitel

Wout van Aert (Links) en Mathieu Van der Poel Afbeelding: ANP

Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd.

Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.

Val

De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts.

Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.

Valkenburg

Van der Poel was zeker de afgelopen twee jaar de topfavoriet. Twee jaar geleden in Luxemburg reed hij onwaarschijnlijk vaak lek, vorig jaar had hij - nota bene in Valkenburg - een offday die hem overigens nog wel zilver opleverde.

Van der Poel nam nu eens niet het initiatief en liet de kop over aan zijn Belgische concurrenten. Van Aert reed even op kop, in de tweede ronde volgde een aanval van Aerts. Van der Poel, bijgestaan door Lars van der Haar en Corné van Kessel, liet het vooralsnog gebeuren en beperkte zich tot volgen. Een slippertje van Aerts bracht Van der Poel alleen voorop. Het gebeurde in de derde ronde en Aerts was de man die de achtervolging leidde tot een nieuwe glijpartij Van Aert deed besluiten zelf achter de Nederlander aan te gaan. Bij het ingaan van de vijfde van twaalf ronden had de drievoudig wereldkampioen Van der Poel weer achterhaald. De rest volgde inmiddels al op 24 seconden.

Op het schuine hellinkje, halverwege, zette Van der Poel weer aan in de wetenschap dat Van Aert precies daar steeds moeite had en van de fiets moest. Hij bereikte het einde van ronde 5 met 5 seconden voorsprong. Een ronde later was het verschil gegroeid tot 14 tellen, de spanning keerde nooit meer terug.