Nieuwe methode slaapmedicatie VieCuri krijgt navolging

Print
Nieuwe methode slaapmedicatie VieCuri krijgt navolging

Slaapmedicatie kan voortaan op een ic ook anders dan via een infuus worden toegediend. Afbeelding: Getty Images

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Meijel -

Een slaapmedicijn dat wordt ingeademd in plaats van toegediend via een infuus. Die methode die ziekenhuis VieCuri op de intensive care toepast krijgt nu navolging in andere ziekenhuizen.

VieCuri begon drie jaar geleden met de nieuwe methode, die uniek is voor een ic. In operatiekamers wordt de beademingsmethode al langer toegepast, maar op ic’s nog niet, omdat routinematige toediening met de specifieke ic-apparatuur complex is. Door een aanpassing in een filter is de techniek toch inzetbaar gemaakt bij VieCuri.

Sedatie, een lichte narcose, is bedoeld om pijn en ongemak weg te nemen. „Normaal gesproken krijgen patiënten op een ic via een infuus slaapmiddelen toegediend”, zegt intensivist/anesthesioloog Alex Bos, die de methode bij VieCuri introduceerde. „De effecten van de gebruikte middelen houden vaak lang aan en hebben veel nadelige effecten. Zo leidt dit onder andere vaak tot verwardheid en daardoor een langere beademingsduur.”

Na het stoppen van de sedatie via de beademing is het effect binnen enkele minuten verdwenen, zegt Bos. Bij medicatie via een infuus kan dat uren tot vele dagen duren. De nieuwe methode is tot nu toe vooral gebruikt bij mensen die even daarvoor gereanimeerd zijn.

Bos heeft op meerdere congressen de ervaringen van VieCuri met de nieuwe methode op de ic toegelicht. Een aantal andere ziekenhuizen gaat deze nu overnemen. VieCuri gaat ze zelf ook breder inzetten op de ic.