geld

Extra geld tegen eenzaamheid Roermondse ouderen

Print
Extra geld tegen eenzaamheid Roermondse ouderen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Roermond heeft 150.000 euro van het Rijk gekregen om eenzaamheid onder ouderen versneld aan te kunnen pakken.

Het geld moet worden ingezet om eenzaamheid onder 75-plussers te signaleren, voorkomen en aan te pakken. Op de landelijke ranglijst van ‘meeste eenzamen’ scoort Roermond hoog, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar liefst 59 procent van de 75-plussers voelt zich eenzaam. In sommige wijken loopt dat percentage zelfs op naar 62% (Maasniel), 65% (Kitskensdal) en zelfs 68% (Oolderplas). Meer dan de helft (51%) van alle Roermondenaren voelt zich eenzaam.

In Roermond is al langer duidelijk sprake van een grote groep eenzamen, maar volgens wethouder Marianne Smitsmans (Sociaal Domein) is dit cijfer toch wel ‘confronterend’. „Het is positief dat de gemeente extra middelen krijgt, maar aan de andere kant betreurenswaardig dat we in onze gemeente zoveel mensen te maken hebben met eenzaamheid.”

Het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid is in 2017 al tot speerpunt benoemd in het Preventie- en Gezondheidsbeleid 2017-2021, maar krijgt nu dus extra aandacht. Met de 150.000 euro van het Rijk wil Roermond een ‘eenzaamheidsfunctionaris’ aanstellen die in kaart brengt welke projecten er zijn en hoe die goed op elkaar kunnen aansluiten. „Die zal bestaande projecten moeten gaan aanjagen en met elkaar verbinden.”

Vrijwilligerswerk

Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met eenzame ouderen die gaan adviseren wat de gemeente zou moeten doen om dit probleem aan te pakken. Volgens Smitsmans is het nadrukkelijk ook de bedoeling om de focus te leggen op senioren die nog geen 75-plus zijn, maar wel kans lopen op eenzaamheid. „Deze groep moeten we op tijd gaan voorbereiden op het ouder worden en ze bewust maken van de problemen die ze tegen kunnen komen. Een manier om eenzaamheid tegen te gaan is bijvoorbeeld om vrijwilligerswerk gaan doen. Daarmee zorg je er ook voor dat je onder de mensen blijft.”

In Roermond lopen al verschillende projecten die eenzaamheid tegen moet gaan. Zo gaat de gemeente al op bezoek bij alle ouderen die 75 jaar worden, bij weduwen en weduwnaren. Er is een multifunctioneel centrum voor ouderen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee