Marie en Truij stoppen op het hoogtepunt als communicantjes

Print
Marie en Truij stoppen op het hoogtepunt als communicantjes

Marie (rechts) en Truij (links) zijn een begrip tijdens de Bóntje Aovendje van carnavalsvereniging De Kwakkert in Heythuysen. Na 22 jaar hangen ze hun baret aan de wilgen. Afbeelding: Vera Feltges

Heythuysen -

Aan alle goede dingen komt een eind. Dus ook aan het duo Marie & Truij. Vrijdag en zaterdag nemen ze na 22 edities afscheid van de Bóntje Aovendje van Heythuysen. Nog een laatste keer kruipen ze in de huid van één van hun succes acts: de communicantjes.

De communicantjes is hun act uit 1999. „Die is altijd blijven hangen, zó leuk. We hebben als gevolg daarvan, op verzoek van meneer pastoor, als engeltjes gecollecteerd in de kerk. Compleet met vleugeltjes”, halen Tiny Smit en Gerrie Peeters-Timmermans, alias Marie & Truij samen herinneringen op. „Zelfspot en elkaar soms in de maling nemen doet het altijd goed”, lachen ze. „Na 2 x 11 edities is dit een mooi moment om te stoppen.”

Nieuwe acts

„Niet dat het niet leuk meer is, maar ze zeggen toch altijd dat je moet stoppen op je hoogtepunt?” haast Tiny zich te zeggen. En nee, de koek is niet op en de inspiratie evenmin. Zelfs het plezier niet. „Je houdt het niet zo lang vol als je het niet leuk vindt. Er staan tegenwoordig allemaal nieuwe acts op de bühne. Ik vind het geweldig om te zien wat die jongelui allemaal bedenken en doen. Modern ook. Echt schitterend,” vertelt Gerrie. „Onze act is een klassieke ‘duo’ act van de aangever en afmaker, dat vindt het publiek ook leuk hoor. Althans aan de reacties te horen. Ik realiseer me nu pas dat ik me daar nooit bewust van ben. Gek hè. Dat mensen het blijkbaar echt leuk vinden wat we doen. Nu ons gezicht op het affiche staat en mensen ons zelfs op straat aanspreken, denk ik soms van: huh, waar kent die mij van?”

Naborrelen

Naast de Bóntje Aovendje zelf, hebben Tiny en Gerrie ook goede herinneringen aan het naborrelen en de Heitser vastelaovendj. „Je wilt niet weten wat voor gekkigheid we soms hebben uitgehaald. Het waren echt hilarische tijden. Weet je nog die polonaise over de vensterbank en door het raam? En het wijntje bij Emiel?”, vraagt Tiny. „Wijntje? Bloemenvaas!” reageert Gerrie. „We zijn zelfs wel eens verdwaald ’s nachts. In Heythuysen!” Om te vervolgen met een knipoog: „Kun je nagaan hoe gezellig die avonden waren…”

Boer Frank

Wat ook een absoluut hoogtepunt was, was de act Boer zoekt Vrouw. „Door persoonlijke omstandigheden hebben we een jaartje over moeten slaan. We hadden toen net de Boer zoekt Vrouw-act af. Deze schoof daardoor een jaar door, precies toen boer Frank deelnemer aan het tv-programma was. Alsof het zo moest zijn. Tijdens onze act stond hij als verrassing plotseling op de bühne. Zo sjiek!” vertelt Tiny.

Tand des tijds

Maar de tand des tijds begint nu ook een beetje te knagen aan Marie & Truij. „Met het ouder worden loopt de carnaval een beetje uit je weg”, denkt Gerrie. „Volgend jaar gaan we samen met onze mannen tijdens de carnaval lekker op vakantie. En nu heb ik ook eens tijd om bij iemand op de koffie te gaan. Dat heb ik 22 jaar nauwelijks kunnen doen, omdat we vanaf de zomervakantie tot aan de Bóntje Aovendje altijd met onze act bezig waren.”

Laatste kaarten

De zaterdagavond is inmiddels uitverkocht, maar voor de vrijdagavond zijn nog enkele kaarten beschikbaar. „We nodigen heel Leudal uit, want we willen iedereen bedanken en van iedereen afscheid nemen als Marie & Truij. Zou het niet sjiek zijn als de Bóntje Aovendje helemaal uitverkocht zou zijn, mede, door ons?”, mijmeren Marie & Truij aan het einde van het gesprek.

De allerlaatste kaarten zijn nog verkrijgbaar via www.de-kwakkert.nl