Bestuurders die agent bespuugden en uitscholden na dodelijk ongeval komen ermee weg

Print
Bestuurders die agent bespuugden en uitscholden na dodelijk ongeval komen ermee weg

Afbeelding: Politie.nl

De weggebruikers die in Eindhoven een politieagent belaagden en uitscholden tijdens de afhandeling van een dodelijk ongeluk, blijven onbestraft.

Volgens een politiewoordvoerder was er te weinig tijd om de kentekens van de aso-bestuurders te noteren. ,,Het was hectisch, en het was belangrijk dat het verkeer in goede banen werd geleid.”

Na het afsluiten van een weg na een dodelijk ongeluk in Eindhoven, werd agent Jip als grof vuil behandeld. Mensen scholden hem uit, spuugden op zijn schoenen, staken hun middelvinger naar hem op en reden ook nog eens over zijn tenen heen.

Verontwaardiging

Zijn verhaal, die na publicatie in het AD viral ging, zorgde landelijk voor afschuw en verontwaardiging. ,,Onvoorstelbaar”, noemde Koen Simmers, hoofdbestuurslid Nederlandse Politiebond, het gedrag van de automobilisten.

Door een gebrek aan tijd blijven zij zeer waarschijnlijk onbestraft. Het lukte agent Jip vanwege de hectiek niet meer om de kentekens te noteren. ,,Het ging allemaal zo snel en het was daar zo druk dat het niet lukte om kentekens te registreren. Daar was de tijd niet voor”, vertelt politiewoordvoerster Els Reijnders.

Jip was volgens haar ‘met tien dingen tegelijk bezig’. ,,In zo’n situatie moet je prioriteren en de verkeersveiligheid was prioriteit één.”

Komt steeds vaker voor

De politie merkt op dat het de laatste tijd steeds vaker voorkomt dat automobilisten geen geduld meer kunnen opbrengen tijdens de afhandeling van een ernstig ongeval. Ze snapt dat afgesloten wegen of plotseling veranderende situaties ongemak kunnen veroorzaken.

,,De reacties zoals de collega in zijn blog omschrijft zijn echter ongehoord”, zegt Reijnders. ,,Dergelijk gedrag is zeker een punt van aandacht. Waar mogelijk treden wij natuurlijk altijd op tegen mensen die zich zo gedragen in het verkeer en tegen hulpverleners. De politie begrijpt emoties, maar heeft geen begrip voor agressie en geweld.”