Vijf vragen aan jubileumprins Ralph I van de Beerbök uit Vlodrop

Print
Vijf vragen aan jubileumprins Ralph I van de Beerbök uit Vlodrop

Prins Ralph I van de Beerbök uit Vlodrop. Afbeelding: Fotostudio Bongers

Vlodrop -

Het zijn de hoogtijdagen voor de prins. We vragen hem het hemd van het lijf. Vandaag: Ralph I Biermans van de jubilerende Beerbök uit Vlodrop.

Wanneer werd dé vraag gesteld?

„Alweer heel wat maanden geleden, in mei. Ondanks het feit dat in Vlodrop de prins al op 11 november wordt uitgeroepen, betekende dat dus bijna een half jaar zwijgen. Zelfs mijn dochters Nienke en Fleur wisten van niets. Zij glunderden bij mijn uitroepen - evenals mijn vrouw Mascha - van oor tot oor. Dat was écht een kippenvelmomentje.”

Hoe houd je het prinsenpak zo mooi wit? Abonnement bij de stomerij?

„Daar zijn ze inderdaad erg blij met me. Iedere maandag wordt het pak weggebracht. Op wit zie je alles. Maar die vlekken maak ik echt niet allemaal zelf hoor. Ach, dat hoort erbij. ‘Ein prinsepak mót laeve’ immers. Bovendien heb ik een extra jasje in de kast hangen en kan ik in noodgevallen bij oud-prinsen met dezelfde maat aankloppen.”

Als makelaar taxeer je de komende weken voornamelijk heilige huisjes neem ik aan.

„Als je dat maar weet. Ik heb alle cafés en zalen in het Beerbokkerijk, maar ook die in de omliggende dorpen al aan een grondige taxatie onderworpen. Die dragen nu allemaal het predicaat ‘prinselijk goedgekeurd’.”

Je bent een bezige bij binnen de Beerbök.

„Ik doe wel het een en ander inderdaad. Op 11 november 2000 ben ik lid geworden van de raad van elf en sinds 2010 hanteer ik de voorzittershamer. Onder meer de bonte avond en de optocht vallen onder mijn verantwoording. En dit seizoen dus jubileumprins. Een droom die uitkomt.”

Komend weekend is het 5x11 jubileumfeest. Wat gaat er gebeuren?

„In de Roerhal is het drie dagen feest en gaat het dak eraf. We beginnen met een foute party op vrijdag, gevolgd door de bonte avond op zaterdag en de jubileumreceptie op zondag. Ik kijk er enorm naar uit en zou zeggen, kom allemaal naar Vlodrop!”