Opnieuw bekeert oud-PVV’er zich tot islam: ‘Opsteker voor de gemeenschap’

Print
Opnieuw bekeert oud-PVV’er zich tot islam: ‘Opsteker voor de gemeenschap’

Afbeelding: ANP

Het mag ideologisch zo ongeveer de grootst mogelijke kloof zijn om te overbruggen, maar opnieuw gebeurt het: Joram van Klaveren, voormalig PVV-politicus, heeft zich bekeerd tot de islam. ,,Ik krijg opeens vragen als: haat je nu homo’s? Ga je nu ook naar Syrië?”

Van Klaveren was ooit rechterhand van PVV-leider Geert Wilders, pleitte voor een boerkaverbod, een ban op minaretten en voor ‘de-islamisering’ van Nederland.

Maar inmiddels kent hij twee soera’s (hoofdstukken) van de Koran, is Mohammed zijn profeet en gaat hij door het leven als moslim, zegt Van Klaveren maandag in vraaggesprekken met NRC Handelsblad en Dit is de dag (EO).

Onrust

Van Klaverens opvallende bekering is het sluitstuk van zijn zoektocht naar de achtergronden en betekenis van de islam, in het kader van zijn nieuwe boek. Dat moest een islam-kritisch werk worden, maar tijdens de studie veranderde Van Klaverens opvatting over het geloof radicaal: ,,Ik keek naar mijn Bijbel in de kast, op tafel voor me lagen boeken over profeet Mohammed”, vertelt Van Klaveren over het moment dat hij zich meer moslim dan christen voelde. ,,De jaren daarvoor had ik juist een grote aversie ontwikkeld tegen de islam. Als je dan moet concluderen dat je het niet bij het juiste eind had, dan is dat niet leuk. Maar als godszoeker voelde ik altijd een bepaalde onrust. En dat verdween geleidelijk. Het voelde een beetje als thuiskomen, in religieuze zin.”

De bekering wekt verbazing in zijn omgeving, merkt Van Klaveren: ,,Ik krijg opeens vragen als: haat je nu homo’s? Ga je nu ook naar Syrië? Mag je nog wel een hond aaien? Ik heb bijgedragen aan het in stand houden en voeden van een slecht beeld van de islam, maar je kunt je niet voorstellen hoe die vooroordelen doorwerken, tot je er zelf mee te maken krijgt.”

Van Klaveren, opgegroeid in een protestants gereformeerd nest, was van 2010 tot 2014 Tweede Kamerlid voor de PVV en gold als hardliner. Na de rel rond ‘minder Marokkanen’ stapte hij uit de partij en begon met PVV’er Louis Bontes de nieuwe rechtse partij Voor Nederland. VNL haalde nul zetels bij de verkiezingen van 2017 en daarna trokken Bontes en Van Klaveren de stekker eruit. Voormalig VNL-lijsttrekker Jan Roos is verrast door de religieuze draai van zijn partijgenoot: ,,Als dit geen pr-stunt is voor zijn nieuwe boek is het een heel bijzondere wending voor iemand die de mond vol had van wat er allemaal niet deugde aan de islam. Maar goed: hij mag aanbidden wie hij wil, daarvoor hebben we vrijheid van godsdienst. Ik kies zelf eerder voor het taoïsme...”

‘Opsteker voor de gemeenschap’

Eerder bekeerde het voormalige Haagse PVV-raadslid Arnoud van Doorn zich ook tot de islam. ,,Dit is een opsteker voor onze geloofsgemeenschap”, zegt Saïd Bouharrou, bestuurslid van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. ,,Het is heel fijn dat iemand die zoveel scherpe kritiek had op de islam tijdens zijn zoektocht vaststelt dat de islam helemaal niet zo naar of pervers is. En het is moedig dat hij ervoor uit durft te komen.” Van Klaveren wacht een warm welkom in de moskee en de moslimgemeenschap, voorspelt Bouharrou: ,,Binnen het geloof is extra veel waardering voor mensen die als niet-moslim geboren zijn maar tijdens hun leven de islam gevonden heeft.”

Meer bekeerlingen?

Of Van Doorn en Van Klaverens keuze voor de islam passen in een trend van meer autochtone bekeerlingen is niet te zeggen. In Nederland wordt dat niet geregistreerd. Maar Bouharrou merkt wel een toename van het aantal mensen dat moslim wordt: ,,Ik denk dat het komt omdat de islam voortdurend en -jammer genoeg- negatief in het nieuws is. Daardoor worden mensen nieuwsgierig, ze gaan zich verdiepen. En dat kan tot deze uitkomst leiden.” Al worden andere islam-studenten soms juist nog kritischer over het geloof. ,,Ja, het kan dan twee kanten opgaan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen