ONDERZOEK

Ouders gluren op mobiel van hun kind

Print
Ouders gluren op mobiel van hun kind

Afbeelding: iStock

De helft van de ouders controleert het mobieltje van hun kind, blijkt uit een nieuwe studie onder ruim tweeduizend ouders en tieners.

Ouders checken de mobieltjes minder naarmate de kinderen ouder worden. Waar 70 procent van hen nog spiekt in de telefoon van 12- en 13-jarigen, is dit 32 procent bij kinderen van 16 of 17 jaar oud.

Stapje verder

Om uit te zoeken wat hun kind precies op internet uitspookt, gaan ouders nog verder. Ruim acht op de tien neemt één of meer voorzorgsmaatregelen. Zo kijken ze mee over de schouder van hun zoon of dochter als die online is, ze checken app­jes en sociale media, blokkeren bepaalde inhoud, weigeren apps of games te kopen omdat hun kind hier nog te jong voor is én een op de vijf ouders volgt weleens de locatie van zijn kind via gps.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ouders en tieners van 12 tot 17 jaar oud, uitgevoerd door Safer Internet Centre Nederland. Dit platform werkt onder meer samen met Mediawijzer en vraagt dinsdag, tijdens de internationale Safer Internet Day, aandacht voor veilig internetgebruik onder jongeren.

Angst

De ondervraagde ouders zijn bang dat hun kind stuit op beelden waar het nog niet aan toe is, zoals porno, geweld of zelfmoordfilmpjes. Andere reden voor het spieken is de vrees dat hun kind wordt opgelicht, gepest of lastiggevallen.

Die zorgen lijken terecht, want tieners zeggen zelf ook dat ze één of meerdere keren online zijn lastiggevallen (26 procent) of gepest (21 procent). Meiden zijn hiervan vaker slachtoffer dan jongens.

Waar ouders – ondanks al hun waarschuwingen en controles – vaak geen weet van hebben, zijn de digitale kettingbrieven die hun kinderen krijgen, blijkt uit de studie. Een derde van de tieners ontving zo’n ‘horror-appje’. Hierin wordt gedreigd met de dood wanneer de ontvanger geen geld overmaakt of de berichtjes niet doorstuurt. Een van de kettingbrieven waar in 2017 veel ophef over was, was de boodschap van ene Jason, een 8-jarig jongetje dat zogenaamd zijn arm had afgezaagd en zijn ogen uit de kassen had gestoken. Wie dit bericht niet doorstuurde, zou Jason om klokslag twaalf uur voor zijn slaapkamerraam zien verschijnen en een vreselijk lot tegemoetzien.

Lees ook: ‘Geef tiener ruimte om identiteit te vormen’