Lotusbloem op brug Schinveld nadert voltooiing

Print
Lotusbloem op brug Schinveld nadert voltooiing

De eerste metalen kubussen zijn geplaatst. Afbeelding: ermindo armino

Schinveld -

Het metershoge kunstwerk op de fiets- en wandelbrug bij Schinveld is bijna af. Over twee weken wordt de overspanning geopend.

De brug over de N274 bij Schinveld is een technisch hoogstandje. Daarop krijgt nu een kunstwerk vorm, dat de titel Lotusbloem draagt. De eerste metershoge metalen kubussen van 6,5 ton per stuk die daarvan onderdeel vormen zijn aan weerszijden van de brug geplaatst. De bekroning van het kunstwerk volgt nog. Dan kunnen fietsers en wandelaars door de twintig meter hoge metalen ‘bloemen’ hun weg kiezen.

Op schema

De laatste fase van de opbouw wordt nog spannend. „Het is geen gebruikelijk werk, dus het kan best wat langer duren dan gepland”, zegt Rixt Feenstra van BAM. Dat bedrijf voert de verbetering van de N274 uit, waar de brug deel van uitmaakt. Het hele project kost ruwweg twaalf miljoen euro. Belangrijkste onderdeel is de verbreding van de twee rotondes op de N274 tussen de Duitse grens en Brunssum, waardoor het verkeer beter moet doorstromen. Volgens Feenstra ligt de uitvoering keurig op schema. De recente sneeuwval zorgde niet voor vertraging, omdat het grondwerk al grotendeels was uitgevoerd. De komende weken krijgen vijf van de zes pijlers een verfje. Daarvoor moet het wel 24 uur lang warmer zijn dan 4 graden. Dus BAM duimt voor zachte nachten.

De plaatsing van de laatste kubussen is de bekroning van het ‘sieraad’ dat de poort naar Parkstad moet vormen. Voor de Lotusbloem tekent de Amsterdamse kunstenares Marijke de Goey. Dit kunstwerk kost twee ton, een tiende deel van de investering voor de brug. Die is een schakel in het netwerk van wandel- en fietsroutes in Beekdaelen. Daardoor moeten meer bewoners en toeristen de pareltjes van de nieuwe gemeente beter kunnen vinden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje