Negen doden door grote brand in gebouw Parijs

Print

Door een felle brand in een flatgebouw in Parijs zijn zeker negen mensen om het leven gekomen en ruim dertig mensen gewond geraakt. Eén van de slachtoffers is levensgevaarlijk gewond. De brandweer vreest dat het dodental oploopt.

De brand, die na zes uur blussen onder controle was, brak vannacht omstreeks 01:00 uur uit in het acht verdiepingen tellende gebouw. De brandweer sprak van een buitengewoon felle brand die heel erg snel om zich heen greep. Mensen moesten van de daken van het pand en van de aangrenzende gebouwen worden gered en circa dertig door de vlammenzee ingesloten mensen konden met ladders in veiligheid worden gebracht.

Dramatisch

De brandweer was in groten getale, met zo’n 200 man, aanwezig en probeerde met man en macht het vuur onder controle te krijgen. ,,De situatie was al dramatisch toen de brandweerlieden aankwamen’’, zegt brandweerwoordvoerder Clement Cognon. In het pand wordt naar mogelijke slachtoffers gezocht. Volgens Cognon werden al vijftig personen heelhuids uit het inferno gehaald.

‘Vreselijke balans’

Het pand wordt nauwlettend gecontroleerd, om het uitbreken van een nieuwe brand uit te sluiten. Ook wordt het gebouw, waar nodig, gestut om instorting te voorkomen. De Parijse openbaar aanklager zegt dat er mogelijk sprake is van brandstichting. Er is een vrouwelijke bewoonster (41) met psychische problemen gearresteerd. Ze wordt verdacht van brandstichting.

,,Parijs maakt vanmorgen een vreselijke balans op en is in rouw’’, twitterde de Parijse burgemeester Anne Hidalgo. Zij zal de plaats van de brand later vanochtend bezoeken. Volgens Hidalgo zijn de geëvacueerde bewoners opgevangen en elders ondergebracht. ,,De slachtoffers zullen zo lang als nodig is worden begeleid’’. De Franse president Macron zei de slachtoffers te gedenken.

Afgesloten

De hele wijk, vlakbij de Porte d’Auteuil en bekende parken, een renbaan en sportstadions zoals dat van Roland-Garros, is afgesloten geweest volgens plaatselijke media. De minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, is ook naar de plek des onheils gegaan.

Schreeuwen

Getuigen vertellen tegen Franse media hoe urenlang de vlammen uit het dak van het wooncomplex sloegen en bewoners gehuld in rook een veilig heenkomen moesten zoeken. ,,Ik hoor een vrouw schreeuwen’’, vertelt een van hen. ,,Ze huilde en riep om hulp.’’ Ook zag ze een man in ondergoed op straat lopen en een vrouw bewegingloos op de grond liggen.

Het gebouw, dat stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, bevindt zich in het 16de arrondissement, een trendy wijk van Parijs die populair is onder toeristen en niet ver van de Eiffeltoren. Het ligt op ongeveer een kilometer afstand van het Roland Garros-tennisstadion en dichtbij het populaire stadspark Bois de Boulogne. De straten rond de het complex zijn afgezet.