Vastelaovesleedjes met kraak en smaak

Print
Vastelaovesleedjes met kraak en smaak

Henk Hover en een deel van zijn uitgebreide collectie vastelaovesleedjes op vinyl. Afbeelding: Frank Heythuysen

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert -

Als radio- en tv-maker is hij een kenner en liefhebber van het genre. Daarnaast is L1-presentator Henk Hover een verwoed verzamelaar van carnavalsliedjes op vinyl. Zondag 10 februari draait hij zijn favoriete vastelaovesleedjes bij Dolcino in Echt.

De platenbakken staan klaar, de te draaien vastelaovesplaatjes zijn gerubriceerd. Als pleitbezorger van Limburgstalige muziek in zijn programma ‘Plat-eweg’, presentator van het LVK en betrokkene bij de Boètegewoeëne Boètezitting, mag het geen wonder heten dat de liefde voor vastelaovesleedjes bij Henk Hover diep zit. “Bij mijn eerste stappen in de uitgaanswereld, in jeugdsoos De Wienhaof in Echt, hoorde je met carnaval alleen Limburgstalige liedjes. Die haakten zich vast in mijn geheugen. Ik val in mijn muziekprogramma’s geregeld terug op de klassiekers in het genre. Het Limburgs is mijn moerstaal en staat daarom heel dicht bij me. Vastelaovesleedjes zijn vaak een feest van herkenning. Als verzamelaar heb ik enkele strekkende meters carnavalsvinyl staan, gemaakt tussen de jaren ’50 en ’80. Daarna kwam de CD en later de MP3 en streamingdiensten en was het over en uit met het vinyl. Ik fungeer graag als schatbewaarder van deze liedjes en ben altijd op zoek naar onontdekte pareltjes, die soms te vinden zijn op de B-kant van een single.” Wat een vastelaovesleedje boven de middelmaat doet uitstijgen? “Er moet een verhaal in zitten, sfeer, humor en een goede clou. Muziek en tekst moeten op elkaar aansluiten, het hoeft niet te gelikt te zijn. Een voorbeeld? ‘De twië einzame’ van Sjraar Peetjens. Een liedje uit begin jaren ‘50, geschreven door Venlonaren Frans Boermans en Thuur Luxembourg. Op het eerste gehoor een vrolijk walsje, maar de tekst gaat behoorlijk diep.” Of er verschillen zijn tussen Noord- en Zuid-Limburgse vastelaovesleedjes? “Liedjes uit Venlo zijn vaak wat beter uitgewerkt, bevatten meer tekst en een ingenieuze melodie. Liedjes uit Maastricht kennen doorgaans een couplet en een refrein dat tig keer herhaald wordt. Daar telt vooral het meezinggehalte.” Of het klassieke vastelaovesleedje zijn langste tijd heeft gehad, nu er in de LVK-finale steeds vaker liedjes opduiken die pop-georiënteerd zijn of van een Oktoberfest-sausje zijn voorzien? “Ach, het zal de tijdgeest zijn. Toch dringen ‘klassieke’ liedjes nog altijd tot de finale door, zoals die van Herrienmenie Miserabel en Katja Henz dit jaar. Bovendien: een goed vastelaovesleedje bewijst zich niet tijdens het LVK, maar tijdens de vastelaovend zelf.”

Het mag kraken

Voor zijn vinylcollectie schuimt Hover rommelmarkten, platenbeurzen en tweedehandszaken af. “Toen Omroep Limburg bij de introductie van de CD alle vinyl wegdeed, heb ik 25 jaar later via-via een mooie partij op de kop kunnen tikken, die destijds was gered uit de afvalcontainer. In platenzaken moet je voor vastelaovesplaatjes vaak onder de toonbank duiken, het is geen gangbaar spul. En soms hebben mensen nog wat op zolder liggen dat ik mag ophalen.” De charme van vinyl? “Het mag kraken, het mag tikken, het mag zelfs af en toe overslaan. Het is bovenal leuk om een fysiek product in handen te hebben, liedjes die uit het collectieve geheugen dreigen te verdwijnen.” Zijn dierbaarste bezit? “Een EP’tje van Harry Bordon met daarop vier liedjes, waaronder ‘Doa drinke wee ein elske op’. Heel zeldzaam en voor mij als Bordon-fan bijzonder dierbaar. Overigens zoek ik nog de EP van Rowwen Hèze. Als iemand die voor een zacht prijsje weg wil doen…” Wat Hover zondag gaat draaien? “Tja, de keuze is reuze. Ik zal lang niet alles kunnen draaien wat ik bij me heb en ga dan ook niet tussen de plaatjes door praten. Wie zelf nog vastelaovesleedjes op vinyl heeft, mag deze meenemen. Verzoekjes zijn welkom.”

Henk Hover draait zijn vastelaovesleedjes zondag 10 februari vanaf 15.00 uur bij Dolcino aan de Bovenstestraat in Echt.