Duitse duikboot uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Zwarte Zee

Print
Een Turks onderzoeksteam heeft na een zoektocht van vier jaar in de Zwarte Zee een gezonken Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat meldt het Turkse staatspersagenschap Anadolu.

De U-23, een type II U-boot van de Duitse Kriegsmarine, werd uiteindelijk gevonden door een reddingsschip voor duikboten. Het wrak ligt op 3,7 kilometer voor de kust van Agva, in het noordoosten van de provincie Istanboel, en dat op 40 meter diepte.

Operatie Barbarossa
Als deel van Operatie Barbarossa, de aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie, zetten de nazi’s tussen 1942 en 1944 een vloot van zes onderzeeërs in in de Zwarte Zee. De Russen brachten er drie tot zinken, terwijl de overige drie - U-19, U-20 en U-23 - vast kwamen te zitten nadat transport via land onmogelijk werd door de Russische inname van de Roemeense havenstad Constanta. Vertrekken via de zeestraat Bosporus was uitgesloten, omdat Turkije neutraal was. 

Uiteindelijk besloten de nazi’s om de duikboten in 1944 te kelderen. De bemanningsleden gingen aan land in Turkije waar ze ruim een jaar gevangen zaten. Na de oorlog mochten ze weer terugkeren naar Duitsland. 

“Hitlers verloren vloot”
“Hitlers verloren vloot”, werden de duikboten gedoopt. De Turken ontdekten de eerste van de drie duikboten, de U-20, in 1994. De boot werd gevonden voor de kust van de provincie Sakarya ten oosten van de provincie Istanboel. De U-19 ligt vermoedelijk nog oostelijker in de Zwarte Zee, ter hoogte van de stad Zonguldak, maar de precieze locatie van de onderzeeër is nog niet bekend. 

Turkije bleef voor het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog neutraal, tot het land in februari 1945 de oorlog aan Duitsland verklaarde. Het kwam echter nooit tot gevechten tussen beide landen. Minder dan drie maanden later gaf Duitsland zich over aan de geallieerden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen