Video: Zo zagen de tunnels eruit die inbrekers gebruikten om Belgische bank te beroven

Print
Zondagavond slaagden overvallers erin een bankfiliaal van BNP Paribas Fortis in Antwerpen leeg te roven.

Ze deden dat op spectaculaire wijze: via de riolering en zelf gegraven tunnels raakten ze tot in de kluizenzaal van de bank. Ondertussen geven de allereerste beelden van dat ondergrondse netwerk een blik op wat de meest geruisloze bankroof in jaren lijkt te zijn.

Overval
De overval, vermoedelijk gepleegd door drie mannen, doet denken aan Amerikaanse misdaadfilms. Aan de voorzijde van de BNP Paribas Fortis-bank op de Belgiëlei in Antwerpen leek afgelopen weekend alles normaal, maar in de kluizenzaal van het filiaal ging het er minder rustig aan toe. Daar zat een gat in de muur, net groot genoeg om een mensenlichaam door te wurmen. Een dertigtal kluizen bleken achteraf opengebroken. De daders zijn – wellicht zaterdag al – via twee tunnels en 400 meter riool tot in het bankgebouw geraakt. Ze zijn nog altijd spoorloos.

Beelden
Op de eerste beelden van de tunnels is te zien hoe hun ondergrondse gangenstelsel eruitzag. Onder meer het stutwerk en de elektriciteitsdraden vallen op. Er bestaat geen twijfel over dat het een bijzonder hachelijke onderneming was om door de tunnels te kruipen.

Dertigtal kluisjes leeggeroofd
De precieze omvang van de buit is nog niet bekend. Naar verluidt telt de ondergrondse kluizenzaal van het bankkantoor tussen de 700 en 1.000 safes. In een welbepaalde zone zijn twintig tot dertig kluisjes leeggehaald.

De roof werd zondag ontdekt door een veiligheidsman van de bank. De politie hopt nu met camerabeelden, wellicht van in de bank en van in de Nerviërsstraat, de ­daders op het spoor te komen.

De slachtoffers hebben de verzekering gekregen dat de bank hen volledig zal uit­betalen. “Tenminste, dat beloven ze. Maar het wordt moeilijk om te bewijzen wat er in de kluis ligt. Dus naast de onbetaalbare emo­tionele waarde, wordt deze zaak nog een heel verzekeringsgedoe”, klinkt het.