Kaart: In deze plaatsen wordt in Limburg het vaakst ingebroken

© Getty Images/iStockphoto

In de top vijf van Nederlandse gemeenten waar in 2018 relatief het vaakst werd ingebroken, neemt Limburg een prominente plek in. Zowel Sittard-Geleen als Stein is erin vertegenwoordigd.

Serge Sekhuis

In Stein werden gemiddeld 5,6 op elke duizend inwoners het slachtoffer van een insluiping. In Sittard-Geleen lag dit aantal op 5,8. Dat blijkt uit een doorrekening van recente politiecijfers door data-experts van Local Focus.

In absolute aantallen sloegen dieven in Limburg vorig jaar, alles opgeteld, 3821 keer toe. Dat gebeurde het vaakst in Sittard-Geleen: 538 maal. Maastricht telde 423 inbraken, Heerlen 346 en Venlo 338. Bergen en Vaals prijken met respectievelijk 16 en 18 gevallen onderaan de lijst met het absolute aantal insluipingen in 2018.

Gehalveerd

Landelijk gezien is het aantal woninginbraken vorig jaar in de meeste gemeenten gedaald. In totaal noteerde de politie bijna 43.000 gevallen. Dat is 13 procent minder dan in 2017. Het aantal inbraken is sinds 2013 gehalveerd. De politie had vorig jaar elke dag gemiddeld 117 keer te maken met diefstal uit een huis. In 2013, het jaar waarin het aantal woninginbraken piekte, was dat dagelijks nog gemiddeld 239 keer.

Stein - waar de kans om slachtoffer te worden van een inbraak relatief hoog is - scoort ook hoog in de lijst van Limburgse gemeenten waar, tegen de trend in dus, het aantal inbraken juist wél steeg. Dat gebeurde in 12 van de 33 gemeenten in deze provincie.

Groei

Stein laat volgens de politiecijfers een groei zien van 73,2 procent (tot 142 inbraken). In Beesel was een verdubbeling te zien van het aantal inbraken, tot 28. Ook Valkenburg, Brunssum, Eijsden-Margraten, Beek, Echt-Susteren, Roerdalen, Roermond, Peel en Maas, Horst en Maasgouw zagen het aantal insluipingen stijgen; in de meeste gevallen met slechts enkele procenten. In Maastricht bleef het aantal inbraken gelijk, aldus Local Focus.

In de resterende twintig Limburgse gemeenten werd in 2018 juist minder vaak ingebroken dan in 2017. De scherpste daling komt voor rekening van Mook en Middelaar (58,3 procent), gevolgd door Vaals (57 procent). Ook Sittard-Geleen noteerde een - geringe - daling: 5,6 procent.

Top vijf

Sittard-Geleen staat overigens al vier jaar in de top vijf van gemeenten waar relatief het meest wordt ingebroken. Piekjaar was 2015, toen 702 inbraken werden geteld. In relatieve cijfers werden toen 7,5 op elke duizend inwoners slachtoffer. Inbraken in garages en schuurtjes zijn in de data van Local Focus buiten beschouwing gelaten.

Eerder concludeerde ook het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) al dat de kans om slachtoffer te worden van een inbraak in Limburg 17 procent hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. De provincie Utrecht scoort wat dat betreft nog hoger: 58 procent.