SP

Bob Ruers terug naar Eerste Kamer

Print
Bob Ruers terug naar Eerste Kamer

Voor de vierde keer werd SP’er Bob Ruers dinsdag als senator beëdigd. Afbeelding: Eerste Kamer

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Voor de vierde keer in zijn politieke carrière is voormalig SP-gedeputeerde Bob Ruers uit Sittard beëdigd als lid van de Eerste Kamer.

Hij vervangt vanaf dinsdag de afgetreden SP-senator Anneke Wezel. Ruers was drieëneenhalve maand gedeputeerde in Limburg, totdat zijn partij afgelopen september de coalitie verliet.

Ruers stopte in juni als Eerste Kamerlid toen hij aantrad als deputé. Nu keert hij, drie maanden voor de nieuwe senaat gekozen wordt, weer terug in Den Haag. In 1998 kwam de oud-advocaat voor het eerst in de Eerste Kamer. Hij verving toen SP-prominent Jan de Wit uit Heerlen die toen naar de Tweede Kamer vertrok.

Tumultueus

Zijn korte carrière als gedeputeerde verliep tumultueus. Ruers was de opvolger van de Limburgse SP-leider Daan Prevoo die na een conflict met de top uit de partij was gestapt. Ruers werd verantwoordelijk voor duurzaamheid en kreeg als belangrijkste dossier de realisatie van een negen turbines tellend windpark in Venlo waar plaatselijk veel verzet tegen was. De SP’er verklaarde zich herhaaldelijk solidair met de tegenstanders. Toen coalitiepartijen PvdA en D66 om die reden een motie van afkeuring aankondigden tegen Ruers, besloot de partij in september uit de coalitie te stappen. Zo kwam een half jaar voor de verkiezingen ook een abrupt eind aan het deputéschap van Marleen van Rijnsbergen.

De 71-jarige Ruers doet ook mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Hij staat op de achtste plaats van de kandidatenlijst van de SP.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje