Roggelse dichteres publiceert haar eerste dichtbundel

Print
Roggelse dichteres publiceert haar eerste dichtbundel

Jolanda van Melick tijdens de presentatie van haar dichtbundel. Afbeelding: VIA Limburg

Roggel -

Bij uitgeverij Bullseye Publishing in Weert verscheen jongstleden oktober de gedichtenbundel ‘Wij mensen verlangen in dromen’ van de uit Roggel afkomstige dichteres Jolanda van Melick (1970). De boekpresentatie van haar debuutbundel vond plaats in de yogastudio van Vera Gubbels te Baexem en werd door een 50-tal genodigden bijgewoond.

Het is de inmiddels overleden beeldhouwer Peter Schuijren die Jolanda van Melick stimuleert zich verder te bekwamen in beeldende kunstvakken. Jolanda heeft eigenlijk een administratieve achtergrond maar is vanaf haar dertigste de kunstzinnige kant opgegaan. Peter Schuijren brengt haar in contact met steen en klei maar ook met fotografie. Kort voordat hij in 2006 overlijdt zegt hij tegen Jolanda dat zij ook eens moest beginnen ‘met iets opschrijven’. En die raad heeft Jolanda opgevolgd. Haar 88 pagina’s tellende eerste gedichtenbundel die zij tussen 2008 en 2016 schreef, bevat 60 gedichten die over de thema’s Verlangen, Dromen en Wij mensen zijn verdeeld. De bundel bewijst dat zij zich naast het zich uitdrukken in foto’s en keramiek ook beeldend kan uitdrukken in taal.

Waarom heb je een keuze voor poëzie gemaakt?

Van Melick: „In de poëzie kan ik woorden combineren met gevoelens en beelden. Mij uitdrukken in taal en gevoel is belangrijk voor me. Vanuit beeldend kunstonderwijs ontwikkelde ik het beeldend denken. Toen ik daarna de stap zette naar poëzie, kon ik al schrijvende beelden creëren. Het leuke van gedichten is dat het allemaal kleine verhaaltjes zijn. Met weinig middelen laat ik de lezer al lezende rondwandelen in mijn woorden die tot leven komen.”

Zegt jouw poëzie ook iets over jezelf?

„Ik verwoord altijd wat in mij omgaat. Ik weet dat ik een gevoelsmens ben. Ik noem mijn poëzie dan ook stille taal en een stil gevoel dat ik naar buiten breng via geschreven woorden op papier. Daarmee maak ik dan de lezer deelgenoot van mijzelf. Ik kan ‘in stilte zijn’ en luisteren naar mijn verlangens en dromen. Die verlangens en dromen gaan over mensen, liefde en het leven. Die thema’s zie je dan ook steeds in mijn gedichten terug. Uitgeverij Bullseye Publishing gaat uit van positieve verhalen. Dat zijn die van mij ook. Ze zijn recht uit het hart; het zijn als het ware spiegels van mijzelf.”

Ben jezelf ook een fervent lezer van poëzie?

„Ik heb vooral boeken gelezen die inzichtgevend zijn voor mijzelf. Boeken die mij een stukje verder brengen op mijn weg via mooie gedachten of lessen. Wat ikzelf door de jaren heen heb geleerd, is op mezelf gericht te zijn door dingen uit mezelf te laten komen. Ik volg persoonlijke processen en methoden. Ik kan ook genieten van wat ik tegenkom en van wat er is. Ik voel mij geïnspireerd door te vernemen welke stappen iemand zet en waarvoor iemand echt gaat.”

Mogen we een tweede bundel van jou verwachten?

„De belangstelling en de reacties naar aanleiding van mijn eerste uitgegeven boek waren leuk en vaak ook heel warm en welkom. Een tweede boek komt er wel. Dat geef ik nog de nodige tijd en aandacht.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje