De archeologische geschiedenis van Neer en omgeving uit de doeken

Print
De archeologische geschiedenis van Neer en omgeving uit de doeken

Archeologische opgravingen in Neer. Afbeelding: Heemkundevereniging Oos Naer

Neer -

Dion Stoop doet in een lezing uit de doeken wat er in de loop der jaren op archeologisch gebied gevonden is in Neer en omgeving. De lezing vindt plaats op woensdag 13 februari in gemeenschapshuis De Haammaeker aan de Hoogstraat 2 in Neer en begint om 20.00 uur.

Dion deelt uitgebreide informatie van opgravingen of vindplaatsen in en rondom Neer. Denk daarbij aan de steentijdvindplaatsen bij de Boshei en langs de Maas. De focus tijdens de lezing ligt op de steentijd en de verrichtingen van de amateurarcheologen Silvrants, Beeren, Smeets, Vossen, Verhaeg en anderen die zeer actief zijn geweest in de lokale archeologie. De presentatie begint met het ontstaan en veranderen van het landschap in Midden-Limburg, waarbij de focus op de regio Neer en het Maasdal ligt. Vervolgens stelt Dion de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd in Limburg aan de orde, waarbij hij steeds zal terugkoppelen naar vondsten en vindplaatsen in Neer en omgeving. Vervolgens komt Midden-Limburg in de Romeinse tijd en in de vroege Middeleeuwen aan bod. Vanuit de Vroege Middeleeuwen volgt het verhaal over het ontstaan van Neer en de dorpen eromheen in de late Middeleeuwen.

Dion Stoop, afkomstig uit Heythuysen, is van beroep archeoloog. Hij is werkzaam bij BAAC in Den Bosch. Zijn afstudeerproject was gebaseerd op de archeologische verzameling van de Neerse verzamelaar Jo Smeets.