Rechtbank: van mishandeling verdachte beveiligers Mondial handelden uit noodweer

Print
Rechtbank: van mishandeling verdachte beveiligers Mondial handelden uit noodweer

Mondial.

Beek / Panningen -

Ze hebben weliswaar geweld toegepast tegen een bezoeker, maar drie beveiligers van discotheek Mondial in Beek worden niet vervolgd omdat ze uit noodweer handelden.

Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had wegens zware mishandeling drie maanden voorwaardelijk en 150 uur taakstraf geëist tegen de drie verdachten. Twee van hen hebben hun beveiligerspasje afgelopen zomer moeten inleveren. Mishandeling acht de rechtbank niet bewezen en spreekt het drietal, afkomstig uit Panningen, Velddriel en Beringen, daarvan vrij.

Letsel

Vast staat voor de rechtbank dat het slachtoffer, een 35-jarige man uit Gangelt, die nacht eind augustus 2015 ernstig letsel opliep in of bij de discotheek: hij had een gebroken neus, een gebroken kaak en een zware hersenschudding. Maar de rechtbank kan niet vaststellen wie hem dat letsel op welk moment heeft toegebracht. Hij was dronken, zo gaf hij zelf aan voor de rechtbank, en kreeg enkele malen ruzie. De bewakers zetten hem buiten, maar hij kwam terug met een mes om verhaal te halen.

Proportioneel

De drie bewakers hebben hem vastgehouden en tegen zijn lichaam geschopt terwijl ze wachtten op de politie, maar dat is openlijke geweldpleging en geen mishandeling, oordeelt de rechtbank. „Er is onvoldoende bewijs voor één of meer slagen of trappen tegen het hoofd. Gelet op de acute bedreigingen van het slachtoffer en de aanwezigheid van een mes, komt de rechtbank tot de slotsom dat het toegepaste geweld proportioneel was.”

Domper

Voor het slachtoffer, dat zich als benadeelde partij had gevoegd in de strafzaak, is dit een flinke domper, zegt zijn advocate Floor Oehlen. „Hij heeft zo lang gestreden.” Zijn zaak werd in maart 2016 geseponeerd door het OM. Daartegen spande hij een artikel-12-procedure aan bij het gerechtshof, dat eind dat jaar inderdaad besloot dat het OM de beveiligers toch moest vervolgen. Het duurde tot 22 januari 2019 voordat de zaak door de rechtbank werd behandeld.

„En nu ze zijn ontslagen van rechtsvervolging kunnen we eigenlijk niks meer. Of het OM moet nog in beroep gaan, maar die kans acht ik niet zo groot, omdat ze de zaak in eerste instantie al hebben laten liggen. Dit voelt voor mijn cliënt heel onrechtvaardig.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen