BBC in Nederland mogelijk op zwart bij harde Brexit

Print
BBC in Nederland mogelijk op zwart bij harde Brexit

Afbeelding: EPA

Genieten van de spannende detective Luther of de voetbalsamenvattingen bij Match of the Day? In het geval van een harde Brexit bestaat de kans dat de BBC tijdelijk niet meer in Nederland mag uitzenden.

Voorlopig durft niemand uit te sluiten dat de zenders dan op zwart gaan.

Ongeldig

Als het Verenigd Koninkrijk op de geplande Brexitdatum, 29 maart, zonder deal de Europese Unie verlaat, zijn de uitzendlicenties van de Britse publieke omroep BBC in landen als Nederland en België in principe niet meer geldig.

En dus zou een aanbieder als Ziggo kanalen als BBC One en BBC Two niet meer mogen doorgeven. ,,Wij vinden het nog te vroeg om daarover te speculeren’’, zegt een woordvoerder van Ziggo. ,,Maar het heeft inderdaad met licenties te maken. Daar gaat het Commissariaat voor de Media over.’’

Nieuwe vergunning

Het Commissariaat bevestigt dat de BBC na de Brexit een nieuwe vergunning moet aanvragen. Of daarover nu al gesprekken lopen, wil een woordvoerder niet zeggen. ,,Over dat soort gevoelige informatie laten we ons nooit uit.’’

De BBC distribueert zijn publieke zenders naar Europa via de commerciële tak van de omroep. Om te garanderen dat de BBC ook na de Brexit in de EU mag blijven uitzenden, heeft de omroep plannen voor het openen van een kantoor in Brussel of Amsterdam. Een besluit daarover wordt echter pas ná de Brexit genomen. Of en hoe de omroep in de tussentijd in Nederland te zien blijft, is hoogst onzeker. Het Commissariaat voor de Media ‘weet het niet’ en ook bij Ziggo moeten ze het antwoord schuldig blijven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen