Limburg heeft eerste Okinawa Goju-Ryu karateka’s met zwarte band
Van links naar rechts Dennis van Neer, Narelle Gommans, Sensei Farshad Zinsazfandoghi en Remco Danker. — © Françoise Petersen
Brunssum heeft er drie topsporters bij. Dat is meteen een primeur voor Limburg, want voor het eerst in deze provincie hebben Okinawa Goju-Ryu karateka’s de zwarte band gehaald. Narelle Gommans en Dennis van Neer zijn ieder geslaagd voor de eerste Dan. Remco Danker is geslaagd voor de tweede Kyu (bruine band, eerste streep).
Sensei Farshad Zinsazfandoghi van Centrum Bubishi is trots op de karateka’s en laat dat blijken tijdens de huldiging in de extra versierde dojo. Niet alleen succes met betrekking tot de behaalde band, maar ook succes in het leven. Ook is hij blij dat met de sportschool voor veel jongeren een veilige haven kan worden geboden.
“Zonder hem waren we nooit zo ver gekomen”, zegt Narelle (24). “Wij zijn er juist trots op dat Sensei Farshad hier is. Hij komt van oorsprong uit Perzië, maar heeft besloten hier te blijven om ons te onderwijzen. Hij heeft ons geleerd dat karate niet zomaar een sport is. Het is een levenswijze. Het heeft iedereen mentaal en fysiek veranderd op een positieve manier. We krijgen discipline en respect geleerd.”
Verrijkt
“Via een vriend ben ik in aanraking met karate gekomen”, vertelt Dennis (25). “Ik was erg onzeker in het begin. Ik kon iemand niet aankijken als ik tegen hem of haar sprak. Karate heeft me fysiek sterker gemaakt en dat werkt ook mentaal door. Ik ben niet meer bang. De onzekerheid is verdwenen. Als ik tegen iemand praat, kan ik hem gewoon aankijken. Karate heeft mijn leven verrijkt. ”
“Mijn vader heeft altijd judo gedaan”, vertelt Remco (16). “Bruce Lee was zijn idool. Heel even heb ik ook judo gedaan, maar uiteindelijk ben ik overgegaan naar karate en bij deze dojo voel ik me thuis. We zijn allemaal één grote familie.”
Japans
“Het examen was in Wageningen en iets om nooit te vergeten”, gaat Narelle verder. “Er waren negen hoge heren om ons te ‘beoordelen’. We hebben één uur theorie gehad. Die bestaat uit geschiedkundige vragen, maar er worden ook vragen over drukpunten en dergelijke gesteld. De vragen zijn in het Nederlands, maar de thermen worden in het Japans genoemd en je moet dan weten wat ze bedoelen.”
“Na de theorie kregen we drie uren achter elkaar praktijk”, vervolgt Dennis. “Ik mag niet zeggen dat het een hel was, maar het programma bleek wel ontzettend zwaar. We hebben geen pauze tussendoor gehad. Het ging aan één stuk door. Het is echter iets waar je naartoe werkt. Van de vierentwintig deelnemers, kwamen er dus drie uit Brunssum en we hebben het alle drie gehaald.”
“Wat we verder met karate in ons leven doen? Wij drieën zijn de assistenten van Sensei Farshad. We helpen bij bepaalde projecten, voornamelijk bij die van Alcander in Heerlen. Er worden van daaruit groepen gevormd om zes lessen te volgen en wij assisteren dan. Verder geven we ook demonstraties op evenementen. We hopen zo meer mensen kennis met deze sport te laten maken en te kunnen laten delen in de voordelen die het ons heeft gebracht.”