Floddergats

Felix Peters had een gouden stem

Print
Felix Peters had een gouden stem

Felix Peters en single ‘Blauwe Auge’ in originele Philips-hoesje. Afbeelding: collectie familie/Sef Derkx

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De aanloop naar het Feest der Feesten is voor ons de tijd van het jaar om de gekoesterde collectie vastelaoves-vinyl tevoorschijn te halen, op te poetsen, maar bovenal te draaien. Tot plezier van onszelf en van de gezelschappen, die collega-DJ Jos Deenen en mij uitnodigen om de plaatjes op de draaitafels te komen leggen. Welk liedje laten we horen als de stemming erin moet komen?

De kenners (m/v/g) van het genre zal het niet verbazen, het is de live-versie van Sjiengeleboem, gezongen door Felix Peters (1934-1963) en opgenomen in De Prins van Oranje. De vocale vonken springen eraf. Als de zanger voor de tweede maal het refrein inzet, is het publiek opgesprongen en jubelt iedereen mee: ‘Vastelaovend, vastelaovend sjingele sjiengele sjiengele, sjiengele boem, vastelaovend, vastelaovend det is Venloos roem, vastelaovend, vastelaovend dreej daag ein stök en weej houwe op de kis umdet ‘t vastelaovend is, sjiengele sjiengele, sjiengele, sjiengeleboem’. Nu ik de tekst van het refrein intik, hoor ik Felix Peters het liedje jubelen. Misschien ondervindt u hetzelfde bij het lezen ervan. De plaat verscheen in 1957 voor het eerst op 78-toeren op het Philipslabel. Later kwam de opname op de mini-LP (10 inch), getiteld ‘Drie Dolle Dagen Carnival Time’ en op een 45-toeren single. Sjiengeleboem, geschreven door Sef Hendrickx, is het vlaggenschip van de Venlose vastelaovesmuziek. De vorige week op 96-jarige leeftijd overleden Sjraar Peetjens vertelde mij een tijd geleden het volgende over Peters: „Felix kwam van de Kaldenkerkerweg, rechts naast de Prins van Oranje. Zijn ouders hadden een winkel en bekende kapperszaak. Felix maakte net als ik deel uit van de Hofzengers van Jocus. Hij had een mooie, heldere stem en was een charmante man. Elke zaal genoot van hem. Bij alle activiteiten van Jocus traden we op. We hebben ongelooflijk veel plezier gehad in die tijd.”

Felix Peters had een gouden stem
Het graf van Felix Peters op de begraafplaats in Venlo. Foto: Maurice Peters

Via de Floddergatsblog kwam ik in contact met de zoon van Felix, Maurice Peters, en via hem met zijn moeder Lilly Durlinger (1935): „Ik was twintig jaar, kwam uit Maastricht en moest nog beginnen met mijn opleiding tot verpleegkundige in Maria Auxiliatrix. We stonden destijds nog onder het regime van de nonnen en moesten ’s avonds om negen uur binnen zijn. Rond 1955 ging ik met een vriendin op de fiets van Maria Auxiliatrix naar de stad om kermis te vieren. In het National was matinee. Daar leerde ik Felix kennen. Het was een lieve, charmante man. Ik was meteen verliefd op hem. Mijn vriendin en ik zijn die avond lang na negen uur teruggekeerd bij Maria Auxiliatrix. Ik geloof dat het midden in de nacht was.”

Lilly en Felix kregen een relatie en de Maastrichtse werd geïntroduceerd bij de kappersfamilie Peters: „Het waren hele hartelijke mensen, ik werd meteen opgenomen in het gezin met vijf kinderen. Felix was een groot supporter van VVV. Als hij ’s zondags naar De Kraal ging, zat ik bij mijn schoonouders. Het was er zo gezellig. Felix werd ook kind aan huis bij mijn ouders in Maastricht. We zijn getrouwd en kregen een huis in Blerick aan de Van Dollhofstraat. Onze achterburen waren Jan en Elly Jacobs, die hele goede vrienden werden.”

Felix Peters had een gouden stem
In 1957 bracht Philips een 78-toerenplaat uit met live-versies van Sjiengeleboem, gezongen door Felix Peters en Minsekinder van Sjraar Peetjens. Foto: Sef Derkx

Felix Peters was vertegenwoordiger bij de Gebra-garage van de broers Brauckmann aan de Kaldenkerkerweg. Maar zijn grote passie was zingen. Lilly Durlinger: „Als Felix moest optreden, ging ik vaak mee. We hebben geweldige avonden gehad in De Prins van Oranje, naast zijn ouderlijk huis. Kwam Felix op de bühne, dan gebeurde er wat. Hij kreeg de zaal mee. Mijn lievelingsliedje was Blauwe Auge. Dat zong hij natuurlijk voor de zaal, maar tegelijkertijd voor mij alleen omdat ik blauwe ogen heb.” Het leven lachte Felix en Lilly toe, ze hadden al zoontje Maurice en waren in verwachting van een tweede kind. Maar het noodlot sloeg toe op donderdag 6 juni 1963. Felix raakte tussen Weert en Eindhoven betrokken bij een ongeluk. Een vrachtwagen die op de verkeerde weghelft was gekomen, botste frontaal op de auto van de Venlonaar. Peters werd in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij dezelfde avond overleed. Lilly Durlinger: „Ik ben jarenlang op zijn sterfdag met de fiets van Maastricht naar Venlo gereden om het graf van Felix te bezoeken. Hij was en is een grote, grote liefde.”

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail; floddergats@xs4all.nl. Op de Floddergatsblog treft u meer foto’s aan en een complete discografie van Felix Peters.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen