Saunaclub Yin Yang in Roermond moet op slot

Print
Saunaclub Yin Yang in Roermond moet op slot

Afbeelding: Jeroen Kuit

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft woensdag aangekondigd saunaclub Yin Yang per 25 februari voor de duur van een jaar te sluiten. Aanleiding is de vondst van drugs tijdens een inval in november 2016. Yin Yang bekijkt of er juridisch nog opties zijn de sluiting te voorkomen.

Donders gaf in februari 2017 al aan het bedrijf voor een jaar te willen sluiten vanwege de drugsvondst. Yin Yang was het daar niet mee eens en tekende beroep aan. In eerste instantie oordeelde de rechtbank dat de club niet gesloten mocht worden. De gemeente ging echter in hoger beroep en onlangs oordeelde de Raad van State dat het besluit om Yin Yang te willen sluiten terecht was genomen.

Onredelijk

Advocaat Lex Berndsen laat namens Yin Yang weten het besluit van Donders ‘volstrekt onredelijk’ te vinden. „Sluiting is een herstelmaatregel, met als doel om een einde te maken aan handel in verdovende middelen. De inval is 2,5 jaar geleden. Er werd nooit gehandeld, maar in die 2,5 jaar zijn tal van maatregelen genomen om elke aanwezigheid van drugs te voorkomen. Zo laat de eigenaar op eigen initiatief drugshonden zijn club controleren. Nu alsnog sluiten is volstrekt achterhaald en ook onterecht.”

Juridische opties

Berndsen geeft aan dat de komende dagen zal worden bekeken of er toch nog een juridische procedure kan worden opgestart. Volgens hem kan dat omdat het nu genomen besluit in juridisch opzicht een nieuw besluit betreft, iets dat door de gemeente Roermond wordt weersproken. De ondernemer is volgens Berndsen ‘erg ondersteboven’ van de beslissing. „Dit is zijn levenswerk. Er werken veertig mensen, er komen dagelijks honderden gasten.”

Afspraken

Berndsen stelt verder dat de gemeente en politie samen met de ondernemer lange tijd gewerkt hebben aan een overeenkomst om preventiemaatregelen met elkaar af te spreken. „Maar dat voorstel ging na de Raad van State-uitspraak van tafel.” De gemeente Roermond zegt dat het gaat om maatregelen naar aanleiding van een incident in 2017, dat het overleg daarover nog loopt en dat het losstaat van de vondst die tot het sluitingsbesluit heeft geleid.

Drugsvondst

Donders zegt in een schriftelijke toelichting het bedrijf een maatregel te hebben opgelegd in overeenstemming met de aangetroffen drugs. „ Als de hoogste rechter mijn besluit vervolgens in stand laat, dan breng ik dat besluit uiteraard ook tot uitvoering.” In de saunaclub werden tijdens de inval 2,55 gram cocaïne, zestien xtc-pillen en 4,5 gram softdrugs aangetroffen. Volgens Yin Yang waren die afkomstig van bezoekers en werd er niet vanuit het bedrijf gedeald.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje