D66 eist onmiddellijke sluiting van rubberverwerker Nederweert

Print
D66 eist onmiddellijke sluiting van rubberverwerker Nederweert

Na negen uur blussen heeft de brandweer het vuur in de fabriek van Dutch Green Carbon onder controle/ Afbeelding: De Limburger

Nederweert / Ospel / Leveroy / Nederweert Eind / Ospeldijk -

De lokale en provinciale fracties van D66 eisen onmiddellijke sluiting van rubberverwerker Dutch Green Carbon in Nederweert waar woensdagochtend de productiehal is afgebrand.

D66 verwijt de provincie, die verantwoordelijk is voor vergunningverlening en handhaving bij dit bedrijf, een „te goedgelovig en lankmoedig optreden”. Omwonenden van het bedrijf klagen al jaren over overlast en hebben de provincie eind vorig jaar om handhaving gevraagd. Het bedrijf moest voor eind vorig jaar gestopt zijn met het affakkelen van vrijkomende gassen en een vergunning aanvragen voor de in ombouw zijnde fabriek. Dat is nog steeds niet gebeurd en daarom heeft de provincie het bedrijf drie weken geleden laten weten een nader te bepalen dwangsom op te leggen. D66 wil dat de provincie niet langer toestaat dat het recyclingbedrijf buiten de vergunning om met bedrijfsprocessen experimenteert en dat het bedrijf direct wordt stilgelegd.

D66 eist onmiddellijke sluiting van rubberverwerker Nederweert
Burgemeester Henk Evers bij de brand aan de Winnerstraat in Nederweert. Foto: John Peters

Instortingsgevaar

Van een productieproces zal in de fabriekshal van 50 bij 100 meter voorlopig geen sprake zijn. Die hal moet volgens een brandweerwoordvoerder als verloren worden beschouwd. „Het dak is deels ingestort en er bestaat instortingsgevaar.” Na negen uur blussen was de brandweer het vuur de baas. De brand is woensdag rond 3.00 uur ontstaan, zeer waarschijnlijk bij de oven tijdens het opstarten van het productieproces. Een medewerker waarschuwde de brandweer die lang bezig is geweest het vuur onder controle te krijgen omdat rond 9.00 uur nog kleine brandjes in de fabriek woedden waar de brandweer door het ingestorte dak moeilijk bij kon. Bij de brand zijn in elk geval geen gewonden gevallen en ook is de brand niet overgeslagen naar het naastgelegen Kargro waar oude auto- en vrachtwagenbanden liggen opgeslagen die door Dutch Green Carbon worden gerecycled.

Lees ook: Grote uitslaande brand bij rubberrecyclingbedrijf Nederweert

D66 eist onmiddellijke sluiting van rubberverwerker Nederweert
Het affakkelen bij Dutch Green Carbon zoals dat dinsdagavond nog door een buurtbewoner is gefotografeerd. Foto: De Limburger

Buurtbewoners

Bij de rubberverwerker hebben in het verleden al vaker brandjes gewoed en buurtbewoners vreesden al langer dat het een keer echt mis zou gaan. „Hier zijn we altijd bang voor geweest”, zegt buurtbewoner en pluimveehouder Frans van Gemert. „Nu is Nederweert een ramp bespaard gebleven omdat de wind vanuit het zuidoosten kwam en de rookwolken tussen twee boerderijen door wegwaaiden. Als de wind de andere kant op had gestaan, hadden mijn kippen het niet overleefd.”

Video: Weertdegekste.nl