Nieuw blaasmuziekfestival in Kerkrade

Print
Nieuw blaasmuziekfestival in Kerkrade

Afbeelding: Peter Schols

Kerkrade -

Kerkrade krijgt een nieuw, meerdaags festival waarin blaasmuziek de hoofdrol speelt. Het initiatief komt van het Wereld Muziek Concours (WMC) dat samenwerkt met de VIE Event Group (die in Heerlen recent het Wintertijd-event organiseerde en in 2017 het WMC Buitenfestival) en de gemeente Kerkrade.

Het meerdaagse evenement zal in het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade en op de Markt plaatsvinden, zo meldt de gemeente Kerkrade op haar website. Ook meldt de gemeente dat „het nieuwe festival de vele facetten van de blaasmuziek in een gevarieerd en aansprekend programma presenteert aan het publiek”.

Persconferentie

De WMC-organisatie wilde woensdag ondanks herhaaldelijk verzoek geen verdere details naar buiten brengen. Namen van deelnemende artiesten, bands en blaasmuziekkorpsen die te horen zullen zijn evenals de verdere invulling en de data van het festival worden donderdagmiddag (7 februari) tijdens een persconferentie wereldkundig gemaakt.

Het reilen en zeilen van de optredens op de Markt ligt in handen van de VIE Event Group uit Heerlen. Bart Sevenich van VIE Event Group benadrukt dat het geen kopie wordt van het eerdere WMC Buitenfestival. „Tijdens het WMC Buitenfestival in 2017 hadden we ook bijvoorbeeld coverbands geprogrammeerd. Voor het nieuwe festival werken we samen met de WMC-organisatie aan een nieuw concept, waarbij we nadrukkelijk zoeken naar optredens en bands die een cross-over maken richting blaasmuziek.”

Zichtbaar

Een nieuw blaasmuziekevenement in Kerkrade ligt in de lijn der verwachtingen, omdat WMC-bestuursvoorzitter Max Kousen na het recente evenement in 2017 al de nadrukkelijke wens uitsprak dat men ook in de tussenliggende jaren meer en duidelijker zichtbaar wil zijn. Kousen maakte toen ook duidelijk dat het WMC nóg beter evenementen wil ontwikkelen waar jongeren bij aanhaken. Het WMC steekt al vele jaren tijd en energie in het betrekken van meer jong talent bij het WMC onder het motto: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Dirigenten

Eerder dit jaar werd al bekend dat het WMC van 4 tot en met 6 juli dit jaar een internationale dirigentencursus voor jonge, talentvolle dirigenten organiseert. Op haar website meldt de WMC-organisatie dat ze (inter)nationaal gerenommeerde dirigenten Mark Heron (UK) en Jan Cober (NL) gestrikt hebben. De heren zullen jong talent in Kerkrade een driedaagse cursus geven. Deelnemend talent krijgt daarnaast, zo is te lezen op de website, „de unieke kans om te musiceren met de gerenommeerde Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en blazersensemble Helicon”.