Onvrede in Blerick over verplaatsing borstkankeronderzoek naar Venlo

Print
Onvrede in Blerick over verplaatsing borstkankeronderzoek naar Venlo

Het onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid staat niet meer in Blerick maar in Venlo. Afbeelding: Getty Images

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Inwoners van Blerick reageren verontwaardigd op de verplaatsing van het tweejaarlijkse borstkankeronderzoek naar Venlo. Bevolkingsonderzoek Zuid gaat de nieuwe standplaats evalueren.

Het onderzoekscentrum borstkanker van Bevolkingsonderzoek Zuid stond altijd op het Schepenenplein in Blerick. De gezondheidsdienst heeft die plek en de locaties in Venlo-Zuid en bij zorgcentrum Meeuwbeemd eind vorig jaar al samengevoegd. Het centrum staat nog tot juni aan de Maaskade in Venlo, na een gedwongen vertrek van het Nolensplein door de komst van de tijdelijke supermarkt van Die 2 Brüder.

Uitnodigingen

Recent zijn de eerste uitnodigingen voor controle naar vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit Blerick, gestuurd. Sindsdien kwamen diverse klachten binnen bij het Wijkoverleg Blerick, vertelt lid Hans Huijs. „Dit is een zeer ongelukkige situatie. Met de fiets is de plek goed te bereiken, maar de verbinding met het openbaar vervoer is slecht. Ik vrees dat hierdoor minder mensen naar het onderzoek gaan. En een plaats met 26.000 inwoners heeft toch recht op een eigen plek?”

CDA-raadslid Miriam Duckers heeft het Venlose gemeentebestuur vragen gesteld over de kwestie. Volgens haar is het voor mensen uit Blerick en ook Venlo-Zuid niet prettig om naar het centrum van Venlo te moeten komen. Ze vraagt het gemeentebestuur om samen met Bevolkingsonderzoek Zuid te kijken naar een oplossing, zoals bijvoorbeeld een andere locatie in Blerick.

Evenementen

Bevolkingsonderzoek Zuid laat weten dat de vorige drie locaties regelmatig verplaatst moesten worden vanwege evenementen, zoals de Pinksterkermis in Blerick. „Daarom is samen met de gemeente naar een andere standplaats gezocht”, laat Bevolkingsonderzoek Zuid weten. „Er worden strenge eisen gesteld en het Nolensplein voldeed daaraan: de plek ligt centraal en er zijn voldoende parkeerplekken. Helaas moesten we daar onverwacht weg.”

Ook de gezondheidsdienst zelf ontving klachten over de nieuwe locatie. „Wij zijn ons ervan bewust dat een wijziging van standplaats niet door iedereen op prijs wordt gesteld. De standplaats wordt door ons geëvalueerd, waarna in overleg met de gemeente mogelijk naar een andere geschikte standplaats wordt gezocht.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen