Agenten niet vervolgd voor fatale schoten op helikopterkaper

Print
Agenten niet vervolgd voor fatale schoten op helikopterkaper

Afbeelding: Annemiek Mommers/Bert Jansen/ANP/iStock

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Roosteren -

De agenten van de Koninklijke Marechaussee die dodelijke schoten hebben gelost op een man die een zware crimineel uit de Roermondse gevangenis wilde bevrijden, worden niet vervolgd.

Het Openbaar Ministerie stelt dat het arrestatieteam rechtmatig heeft gehandeld. Het team kwam op 11 oktober 2017 in actie met het doel om een groep te arresteren die in Budel hadden geprobeerd om een helikopter te kapen. Die helikopter zou worden ingezet om de zware crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond te bevrijden.

Lees ook: Hoe de politie een spectaculaire ontsnappingspoging wist te voorkomen

De politie zette vanaf het vliegveld in Budel de achtervolging in op de bendeleden. In Maarheeze werden de eerste twee verdachten aangehouden, de overige verdachten wisten via de A2 naar Limburg te vluchten. Het duo werd in Roosteren tot stoppen gedwongen, waarna een schietpartij plaatsvond. Bij dat vuurgevecht raakte een 30-jarige Fransman zo zwaar gewond dat hij later overleed. De bijrijder bleef ongedeerd.

Lees ook: Emotionele piloot vertelt in geuren en kleuren over mislukte kaping

Het OM is van oordeel dat het arrestatieteam rechtmatig het dienstwapen heeft gebruikt, omdat de verdachten ook gewapend bleken te zijn en dreigden te vluchten. Daarnaast concludeert het OM dat het arrestatieteam eerst heeft geprobeerd om de aanhouding op een andere, minder ingrijpende manier, te bewerkstelligen.