Actievoerders willen lawaai van Awacs in Den Haag laten horen

Print
Actievoerders willen lawaai van Awacs in Den Haag laten horen

Beeld van een eerder protest tegen Awacs. Afbeelding: Harry Heuts/archief De Limburger

Schinveld / Brunssum -

Er staat opnieuw een herriedemonstratie op stapel tegen de overlast van Awacs. In Den Haag willen actievoerders het lawaai van de toestellen laten klinken. Tenminste, als het mag.

Zeventien keer twee minuten lang het gebulder van een Awacs-toestel, goed voor rond de honderd decibel. Dat willen de actiegroepen Majority Perspective en Stop Awacs vrijdag laten horen in Den Haag. Als ze tenminste toestemming krijgen. In 2012 stak de rechtbank een stokje voor zo’n herrieprotest. Meer dan 88 decibel zou te veel overlast zou opleveren. Overlast die in de omgeving van de NAVO-basis Geilenkirchen wel wordt toegestaan.

Woede

Dat leidde tot woede bij Stop Awacs, die tot bij de Raad van State procedeerde om af te dwingen dat Awacs zich dan ook aan de geluidsnorm moeten houden. Die eis wees de hoogste bestuursrechter eind vorige maand af. Voor de actievoerders het bewijs dat burgers in Nederland hun recht vrijwel onmogelijk kunnen halen. Ze grijpen de viering van het 25-jarig bestaan van de Algemene wet Bestuursrecht in Den Haag aan om te protesteren tegen de manier waarop dit soort onrecht in stand kan blijven.

De gemeente Den Haag kan nog niet zeggen of de demonstratie wordt toegestaan. De kennisgeving is pas kort binnen. Den Haag bekijkt of de demonstratie niet te veel lawaai met zich mee brengt, een van de criteria van de Wet Openbare Manifestaties.

Demonstratie

Actievoerder Rogier Meijerink kan zich niet voorstellen dat de demonstratie wordt verboden vanwege het lawaai, terwijl dat in de omgeving van Schinveld wel wordt toegestaan. Hij was eerder actief bij GroenFront en bivakkeerde meermaals in de Schinveldse bossen.