Advocatuur: overheid investeert niet genoeg in rechtsstaat

Print
Advocatuur: overheid investeert niet genoeg in rechtsstaat

Afbeelding: ANP XTRA

Dat het rechtssysteem in Limburg verstopt is geraakt door de vele ‘megazaken’ baart de advocatuur zorgen. Ze vindt dat ook de overheid tekortschiet.

Politie en justitie in Limburg pakken te veel zware strafzaken op en daardoor duurt het soms jaren voordat ze voor de rechter komen. Iets waar hoofdofficier van justitie Jan Eland zich naar eigen zeggen voor schaamt. Hans Vogels, deken van de orde van advocaten in Limburg, is op de hoogte van dit probleem. „De hoofdofficier kaart aan dat het rechtssysteem in Limburg onvoldoende is ingericht op het verwerken van veel en grote strafzaken. Deze situatie is de advocatuur bekend. De omstandigheid dat Limburg een grensregio is, kan mede de oorzaak zijn van het relatief grote aanbod strafzaken.”

Overheid

Hoewel de advocatuur geen onderdeel is van het probleem, heeft de beroepsgroep wel dagelijks te maken met het haperende Limburgse rechtssysteem. Vogels onderkent dat ook de overheid tekortschiet. „In breder verband maken we ons zorgen over de investeringsbereidheid van de overheid als het gaat om een goed functionerende rechtsstaat. Dit raakt ook de rechtsbijstand in strafzaken. Deze zorgen worden gedeeld met onze ketenpartners.”