Geitenstal

‘Venlo pokert met gezondheid burgers’

Print
‘Venlo pokert met gezondheid burgers’

CDA-raadslid Jos Hoezen uit Belfeld is niet blij met de uitbreiding van de geitenstal in zijn dorp. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo / Belfeld / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Blerick / Arcen -

Door in te stemmen met de uitbreiding van een geitenstal „pokert de gemeente Venlo met de gezondheid van de inwoners van Belfeld”. Dat stelt CDA-raadslid Jos Hoezen.

Hoezen deed dat woensdagavond tijdens de raadsvergadering, waarin het gemeentebestuur een toelichting op zijn besluit gaf. De CDA’er gaf te kennen dat hij het besluit niet kan uitleggen, maar wel zal respecteren.

Gemoederen

De uitbreiding van de geitenstal van de maatschap Smits-Jaspar aan de Loërdijk 4 in Belfeld houdt de gemoederen al lang bezig. Buurtbewoners en dorpsraad zijn tegen vanwege de vermeende negatieve effecten op de volksgezondheid. Ze voelen zich gesteund door onderzoek dat aantoont dat omwonenden van een geitenhouderij meer kans op longontsteking hebben.

In afwachting van nader, landelijk onderzoek hebben zes provincies besloten een geitenstop in te voeren, waaronder Limburg. Dat onderzoek is naar verwachting in 2021 gereed. De geitenstop geldt niet voor de geitenhouderij in Belfeld, omdat de aanvraag voor de uitbreiding al was gedaan toen de geitenstop werd afgekondigd.

Strengere eisen

In het kader van de vergunningprocedure vroeg de gemeente de gezondheidsdienst GGD om een advies. Die concludeerde dat de uitstoot van stank, ammoniak en fijnstof weliswaar toeneemt, maar binnen de wettelijke normen blijft en voldoet aan de strengere eisen van de GGD.

Smits-Jaspar houdt 5888 melkgeiten. Na de uitbreiding komen er 983 melkgeiten en 250 opfokgeiten bij. Eén familie in de buurt maakte bezwaar tegen het voornemen om een vergunning te verlenen. Zij kan als enige nog bezwaar aantekenen tegen het daadwerkelijk besluit.